Фейсбук переповнений коментарями, застереженнями, порадами, світлинами з так званої Всеукраїнської хресної ходи миру, любові та молитви за Україну. Одні вбачають у цій ході велику загрозу, інші вважають, що не слід перебільшувати небезпеку. Істина — десь посередині.

З огляду на те, що серед мирян багато чоловіків міцної статури, а також трапляються мало не бойовики з окупованих територій, є доволі цікава, але фантастично-нездійсненна пропозиція — зупинити процесію і пропускати далі лише тих, хто напам’ять прочитає «Отче наш» і «Символ віри». Якщо серед подорожніх є диверсанти, то, будьте певні, що ці молитви вони не прочитають.

Коли ж серйозно, то зупиняти й протистояти не варто! Саме на це розраховують організатори. Що необхідно зробити: провести переговори з учасниками ходи про недоречність залучення дітей. Такі акції не для них. Жінкам та й чоловікам поважного віку теж слід би було поберегтися у таку спеку через ризики для їхнього здоров’я. Не зайве ще раз нагадати про неприпустимість використання антидержавної символіки. А небезпеку від цього заходу не слід перебільшувати.

Та пильності втрачати не слід! І не тому, що суне сумнівної щирості й масовості хода, а через те, що йде війна, освячена кадилом гундяївської церкви. Не зайвим було б патріотичним організаціям спільно із силовиками проводити додаткове патрулювання — згадаймо автомайданівців!

Олег БОГДАНОВИЧ, інженер.

Київ.