Через скорочення зернового клину загальний вал колосових, вірогідно, виявиться меншим, ніж торік

Жнива перетинають екватор. За інформацією Мінагрополітики, уже намолочено понад 16 мільйонів тонн ранніх зернових з 4,5 мільйона га. Це майже половина від засіяних цими культурами площ.

Якщо подивитися на врожайність, по більшості зернових вона перевищує минулорічну. Так, пшениці, якої намолотили 10 мільйонів тонн, у середньому збирають по 38,2 ц/га. Торік було 34,4 ц/га.

Начебто оптимістична ситуація і з ячменем. Його обмолочено на площі 1,7 млн. га (61%). Намолочено 5,7 млн. тонн зерна за врожайності 32,4 ц/га (у 2015 р. було 29,1 ц/га).

Усі південні області країни засипали у засіки по більш як мільйону тонн зерна нового врожаю. Найбільше на Одещині — понад 3 млн. тонн. На Миколаївщині зібрали майже 2 млн. тонн, Херсонщині — 1,5 млн., Запоріжжі — 1,4 млн., Дніпропетровщині — 1,3 млн. тонн.

Утім, незважаючи на обнадійливі цифри, в підсумку, врожай ранніх зернових, швидше за все, виявиться меншим, ніж торік. Адже, приміром, площі під пшеницею — основною хлібною культурою в Україні — скоротилися порівняно з 2015-м майже на мільйон гектарів, повідомляє наш оглядач Валерій ДРУЖЕНКО.

Планують завершити до серпня

Аграрії Дніпропетровщини зібрали понад 1,2 млн. тонн ранніх зернових, 803 тис. з яких — пшениця. Середня врожайність становить 30,9 ц/га. Як зазначають в управлінні агропромислового розвитку ОДА, цей показник — на рівні минулорічного. Загалом ранні зернові цьогоріч збиратимуть на площі понад 730 тис. га. За сприятливої погоди жнива планують завершити до серпня.

Галина НЕРЕТІНА.

Дніпропетровська область.

Збирають з «поправкою» на зливи

Хлібороби Полтавщини зібрали ранні зернові та зернобобові культури вже з понад третини засіяних площ.

При цьому намолочено майже 540 тисяч тонн зерна. Середня врожайність головного полтавського хліба — озимої пшениці — становить понад 43 центнери з гектара і тримається фактично на минулорічному рівні. Якщо врахувати, що посушлива осінь 2015 року, м’яко кажучи, не сприяла вчасній появі сходів цієї знакової культури, то її сьогоднішній ужинок для декого виявився навіть неочікуваним.

За розрахунками фахівців департаменту агропромислового розвитку ОДА, під час «ранніх» жнив, на Полтавщині орієнтовно намолотять 1 мільйон 300 тисяч тонн зерна, в тому числі 900 тис. т озимої пшениці. Якщо, звісно, не завадить погода, яка після майже 40-градусної спеки знову підносить аграріям неприємні сюрпризи у вигляді заливних дощів, граду та буревіїв.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтавська область.

Не забувають і про солдатські ниви

Липневі зливи дещо уповільнили темпи жнивних робіт на Волині. Поки що зернові обмолочені лише на 15 тисячах гектарів. Середня врожайність — 44 ц/га. А загальна площа до збирання, включаючи і пізні зернові, 295 тисяч гектарів, що на 24 тис. більше, ніж мали торік.

Незважаючи на погодні примхи, аграрії не втрачають оптимізму. Середнє навантаження на комбайн невелике — 92 гектари, тож наявний технічний парк дозволить зібрати врожай швидко.

Як і торік, в області мають наміри отримати понад мільйон тонн збіжжя. Зауважимо: за часів Союзу, при значно більших площах посіву, на Волині такий рубіж долали лише двічі. Тепер це завдання-мінімум.

Попри всю напругу, в області не забувають і про зернові наділи воїнів, які зараз несуть службу в зоні АТО. Так, у Переспівській сільській раді Рожищенського району обмолот їх ділянок проведуть, як і торік, безплатно.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.

Намолоти вищі від торішніх

Жнива на Тернопільщині набирають обертів. Сприяє і погода. Середня врожайність зернових по області — 47,5 центнера з гектара, на 2 центнери перевищує минулорічну.

Є господарства, де пшениця видає по 90 і більше ц/га. За словами керівника департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віталія Луя, на середину липня в області зібрано понад 118 тисяч тонн зерна, що в чотири рази більше, ніж на цей час торік.

Людмила НАКОНЕЧНА. 

Тернопільська область.

Щоб збіжжя краще зберігалося, його «заморозять»

У Сумському районі одна з компаній запроваджує новітню технологію зберігання зерна. Аби підвищити його якість, стійкість перед шкідниками та хворобами, збіжжя охолоджують з використанням спеціальних агрегатів. Вони працюватимуть упродовж трьох місяців у тестовому режимі, після чого науковці Сумського національного аграрного університету узагальнять одержані результати.

На елеваторі, де застосовується така технологія, може одночасно зберігатися 480 тис. тонн хлібних культур. Це — четверта частина елеваторних потужностей регіону. Голова облдержадміністрації Микола Клочко переконаний, що з часом і на інших елеваторах області використовуватимуть передові технології зберігання врожаю.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

 

 

На знімку: цьогоріч жнива у господарстві приватного підприємця Олександра Спиридонова, що у Голованівському районі Кіровоградської області, видалися успішними. Екіпаж у складі комбайнера Юрія Спиридонова та помічника комбайнера Андрія Цьосенка намолочує понад 50 центнерів зерна з гектара. Торік збирали до 30 ц/га.

Фото Ольги КЛИМЕНКО.