Заяви до вишів подали понад мільйон абітурієнтів

«Станом на 8.00 20 липня в електронній базі зареєстровано 1 мільйон 350 тисяч заяв від 435 тисяч абітурієнтів. В електронному вигляді із загальної кількості було подано 834 тисячі заяв». Таку статистику під час учорашньої прес-конференції оприлюднила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.
Топ-десятку найпопулярніших серед абітурієнтів вишів очолює Київський національний університет імені Тараса Шевченка — сюди подали заяви 44 539 вступників. Загалом у переліку — п’ять навчальних закладів зі столиці (серед них — КПІ, Київський національний торговельно-економічний університет, НАУ та КНЕУ), два — зі Львова, по одному — з Харкова, Чернівців і Дніпра.
За словами Інни Совсун, найпопулярніші серед майбутніх бакалаврів спеціальності — «Філологія» і «Правознавство». Комп’ютерні науки та інформаційні технології — лише на четвертій сходинці. Майбутні магістри найбільше заяв подали на медичну спеціальність.
Цього разу вперше винятково в електронному вигляді подавали заяви усі, хто вступає на бакалаврат (окрім пільговиків та мешканців тимчасово непідконтрольних Україні територій, для яких передбачено особливу процедуру вступу). Попри те, що в перші дні кампанії сервіс ez.osvіtavsіm.org.ua працював з перебоями, порівняно з минулим роком зросла кількість абітурієнтів, які змогли подати заяви протягом аналогічного періоду. З цим уже впоралися дві третини випускників українських шкіл, які реєструвалися на ЗНО.
«Електронна система вступу себе виправдовує. Терміни подачі й опрацювання заяв скорочуються», — наголосила Інна Совсун. Це значно заощаджує час вступників, яким нині не потрібно особисто приїжджати до приймальної комісії вишу і чекати у черзі.
З огляду на темпи реєстрації, подати заяви про вступ встигнуть усі. Тому МОН не бачить жодних підстав для продовження термінів приймання документів і нагадує, що останній день подачі заяв — 27 липня.
Наступного року МОН планує ще більше спростити систему електронної подачі заяв і, зокрема, зняти проблеми, пов’язані із завантаженням відсканованих додатків до шкільних атестатів. Середній бал атестата вже не доведеться вписувати «вручну». Цього року, щоб впоратися з перевантаженням системи, ДП «Інфоресурс»  підсилило її ще одним сервером та обмежило обсяг електронних документів, які вступники завантажують під час реєстрації.