Чернігівський міський голова Владислав АТРОШЕНКО змушений розв'язувати гостру проблему італійського інвестора, який вклав у підприємство з виробництва ниток для жіночих колгот майже 3 мільйони євро, а тепер стоїть перед загрозою зриву виробництва.

 

Річ у тім, що підприємство "НовоФіл" отримує від Чернігівської ТЕЦ електроенергію лише через одну лінію, додати до якої ще одну технічно неможливо. Водночас така можливість є у підприємства -- колишнього гіганта -- фабрики "Хімволокно", яка практично не працює і, відповідно, не споживає електроенергії. Проте віддати чи продати резервні можливості підключення його російські акціонери не хочуть.

 

Для текстильної фабрики "НовоФіл" це означає повсякчасну можливість зриву роботи -- її обладнання працює у безперервному циклі, механізми обертаються зі швидкістю 25 тисяч обертів на хвилину, і при блокуванні електрики пропадає вся продукція. Щоб її зрізати і запустити знову -- потрібен тиждень часу, не кажучи про збитки від 14 до 20 тисяч євро.

Фабрика, до речі, є платником "білої" зарплати для 120 чернігівців, наповнювачем бюджету міста. А приватизоване росіянами "Хімволокно" лише створює проблеми.

 

"Хімволокно" -- не єдина компанія, яку росіяни купили в Україні, -- каже міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. -- Ми скрізь бачимо, як підприємства після цього бувають порізані, знищені або стоять. Виникає питання -- чи це і є політика російського інвестора в Україні?"

 

Міський голова висловив готовність стати переговірником між інвестором, енергетиками та представниками "Хімволокна" для розв'язання проблеми. Водночас він тривожно висловлюється про політику ще одного підприємства, яке блокує розвиток виробництва на Чернігівщині, відмовляючись підключати енерголінії на нормальних умовах. Ідеться про "Чернігівобленерго", яке вимагає від новостворюваних виробництв будувати лінії електропередач, трансформаторні підстанції та передавати їх у власність.

 

"Занадто вже велика кількість претензій від господарюючих суб'єктів міста та області до "Чернігівобленерго", -- каже Владислав Атрошенко. -- Виходить, що його політика створює реальні проблеми для розвитку бізнесу. На жаль, їх розв'язання поза межами можливостей, наданих законом міському голові. Тому я публічно заявляю, що готовий порушувати ці питання на рівні керівників держави".

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України