Правоохоронці затримали директора ТОВ "Міськсумиліфт", котрий обґрунтовано підозрюється у привласненні 350 тис. грн. бюджетних коштів. Порівняно з мільйонами та навіть мільярдами, що фігурують останнім часом у гучних кримінальних справах, сума нібито невеличка, але вона може виявитись лише верхівкою айсберга. Є й інший бік медалі. Тоді як із людей витискують останнє, піднімаючи до немислимих висот тарифи на житлово-комунальні послуги, виявляється, ті тарифи і справді завищені. Принаймні, на так звану корупційну складову.

 

19 липня прокуратура Сумської області вищезгаданому директору товариства з обмеженою відповідальністю вручила повідомлення про підозру. Досудовим розслідуванням встановлено, що він поклав до кишені 350 тис. грн. із коштів, виділених на капітальний ремонт сумських ліфтів. Оборудка була б неможливою без сприяння директора комунального підприємства, котрий підписав акти приймання виконаних робіт. Хоч було зрозуміло, що вартість і придбаного за бюджетні гроші обладнання, і самих робіт значно завищені.

 

Того ж дня в Сумській облдержадміністрації відбулась нарада за участю міського голови Сум Олександра ЛИСЕНКА. На ній нічого не говорили про арешт директора ТОВ та привласнення ним бюджетних коштів, але тему ліфтів все-таки зачепили. Заступник голови облдержадміністрації Ірина КУПРЕЙЧИК поінформувала присутніх, що із наявних у Сумах 1283 ліфтів 757 вже відпрацювали свій ресурс. Це означає, що кожній з таких кабін "вертикального транспорту" виповнилось 25 років. Далі треба провести їх експертизу і на підставі одержаних даних або виконати капітальний ремонт "прострочених" ліфтів, або дозволити деяким попрацювати трохи без ремонту -- у залежності від технічного стану підйомників.

 

О. Лисенко наголосив, що іншого виходу, окрім як провести експертизу та ремонт проблемних ліфтів, не існує в природі. І запевнив, що нинішнього року в Сумах відремонтують 139 ліфтів -- для цього в міському бюджеті передбачили понад 24 млн. грн. За словами міського голови, у 2013-му році в Сумах відремонтували лише 5 ліфтів, через рік -- 77, минулого року -- 94, тож 139 ліфтів -- порівняно непоганий показник. Але як під час ремонту підйомників контролюватимуть використання бюджетних коштів, О. Лисенко не сказав. Тим часом за 350 тис. грн., поцуплених директором "Міськсумиліфту", навіть сьогодні можна капітально відремонтувати не менше двох кабін.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України