Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримав законодавчу ініціативу народних депутатів, спрямовану на підвищення розмірів пенсій та збереження пенсійних гарантій, наданих під час працевлаштування.

Про це йдеться у законопроектах №4608, №4608-1, №4608-2 та №4608-3, які розглядали під час засідання комітету. Ці документи, зокрема, передбачають як за-провадження накопичувального рівня, так і заходи із вдосконалення солідарної складової пенсій та поліпшення пенсійного забезпечення для окремих категорій осіб. Обговоривши ці законопроекти, народні депутати вирішили рекомендувати парламенту ухвалити за основу законопроект щодо вдосконалення системи пенсійного забезпечення, встановлення єдиних принципів призначення пенсій та запровадження накопичувального рівня пенсійного страхування (№4608-1).

Документом пропонується поновити з березня 2017 року проведення щорічних перерахунків пенсій у зв’язку зі зростанням середньої заробітної плати в Україні. Також врегульовується правова прогалина, що виникла з червня 2015 року, зокрема для працівників, які на той час уже заробили необхідний стаж та сплатили внески за підвищеною ставкою, пропонується зберегти надані пенсійні гарантії.

Голова комітету Людмила Денісова висловила сподівання, що цей законопроект отримає підтримку сесійної зали, та закликала авторів інших альтернативних законо-проектів вносити свої пропозиції під час його підготовки до другого читання.

Урядовий проект закону щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій (реєстр. №4608) комітетом не розглядався. Як повідомила Л. Денісова, від міністра соціальної політики Андрія Реви надійшов лист із проханням не виносити на обговорення цей документ, оскільки триває діалог із представниками МВФ, які вважають, що запровадження другого рівня пенсійної системи неможливе, допоки не буде вжито заходів стосовно продовження пенсійної реформи та не буде створено стабільну основу для системи пенсійного забезпечення.