Посадовці Івано-Франківської ОДА вкрали 5 мільйонів з бюджету, виділених на будівництво фортифікаційних споруд у зоні АТО. Про це повідомляє Департамент захисту економіки Національної поліції України на офіційному сайті держвідомства. Йдеться про налагодження цілої злочинної схеми із заволодіння бюджетними коштами. Окрім одного з керівників обласної державної адміністрації та директора департаменту, до схеми були залучені комерційні структури. Під час обшуків у фігурантів справи знайдено зброю та гранати.

 

Оперативники управління захисту економіки в Івано-Франківській області провели десятки процесуальних дій, щоб зібрати докази та довести причетність посадовців до розкрадання і привласнення коштів. З'ясовано, що 2015 року між департаментом Івано-Франківської ОДА та приватним підприємством укладалися договори на загальну суму понад 39 мільйонів гривень. Отримавши бюджетні кошти, підприємство одразу закупило матеріали для будівництва захисних споруд за завищеними цінами, а ще на 17 мільйонів гривень уклали угоди з комерційною структурою, яка начебто проводила роботи з будівництва фортифікаційних споруд у зоні АТО. До речі, ця структура була створена перед підписанням договорів. Бюджетні кошти через фіктивні фірми переводились у готівку, яка розподілялась між всіма учасниками схеми. У такий спосіб понад 5 мільйонів гривень опинилися в кишенях посадовців обласної державної адміністрації та комерційних структур.

 

На даний час оперативники управління захисту економіки та військової прокуратури Західного регіону проводять санкціоновані обшуки за місцем мешкання основних учасників схеми, осіб, які теж у ній були задіяні, а також в офісах підприємств. Уже вилучено зброю, набої до неї, гранати, а також печатки різних суб'єктів господарювання, паспорти фізичних осіб. Обшуки тривають. Військовою прокуратурою Західного регіону відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України