ХІІІ Міжнародний фестиваль «Рекітське сузір’я», організований Малою академією літератури і журналістики (МАЛіЖ), дав змогу показати свої таланти юним поетам, прозаїкам, журналістам, майбутнім художникам і фотомитцям, творцям авторської пісні та літературно-мистецької композиції. Участь в огляді-конкурсі цього разу взяли понад три сотні представників творчої юні з різних регіонів України. Навіть заочно — із-за кордону.

Приїхала і численна делегація з Донеччини — з Бахмута й Слов’янська. Саме їм закарпатці передали естафету миру, яку вони понесли на рідну землю, де нині триває неоголошена війна. Діти прагнуть жити і творити на благо своєї Вітчизни, прокладаючи на фестивалі символічний третій міст миру. Молодіжний форум мав гасло «Україно-мати, ми твої діти! В мирі і щасті хочемо жити, творити».
— Сюди вже завітала всьоме, починаючи з першого класу, — ділиться враженнями 13-річна Катя Малюга з Полтави. — Манить мене цей дивовижний край не лише тим, що можна показати себе у мистецтві фотографії та малюнку. Тут так чудово, я щоразу набираюся енергії синьогір, яка допомагає мені творчо вдосконалюватися. А ще знайомлюся з новими колегами-конкурсантами, які стають моїми друзями.
Діти мали можливість глибше пізнати красу Міжгірщини та всього Закарпаття завдяки екскурсійним мандрівкам. Зокрема, відвідували славнозвісне Синевирське озеро, водоспад Шипіт, музейну Колочаву, побували на Мукачівщині, у древньому замку Паланок, а на Хустщині їхню увагу полонила сироварня...
Окрім конкурсів, у програмі — творчі зустрічі, тренінги, майстер-класи під орудою досвідчених фахівців: Василя Вовчка, Володимира Тарасюка, Тетяни Кривашапки, Ангеліни Оборіни, Тетяни Балагури, Наталії Кічуп-Лемех, Людмили Райчук...
Усі з нетерпінням чекали на результати конкурсів у семи номінаціях. Гран-прі цього разу здобули: в поезії — Наталія Граб (Полтава), у прозі — Андрій Даркович (Полтава), художнє фото — Павло Добровольський (Вараш), авторська пісня — Дарина Гузинець (Мукачеве). У галузі журналістики найкращою визнано газету «Гімназист» (Вараш), а в літературно-мистецькій композиції лаври здобув Ужгород. Випав успіх і на долю господарів — міжгірчанка Любов Масляник здобула грошову премію за малюнок. Перші місця присуджено: поезія — Анна Луб’янецька (Полтава), Софія Ходань (Ужгородський район), Юлія Симак (Червоноград); проза — Едуард Пелих (Полтава), Анастасія Алексин (Виноградів), Олександр Лисенко (Вараш); журналістика — Влада Саковець (Вараш), газета «Міжгірський ліцеїст», проект «Роза вітрів» (Бахмут); малюнок — Інеса Денисенко (Полтава), Карина Чараєва (Ужгород), Вероніка Липей (Міжгір’я); художнє фото — Микола Пуха (Вараш), Оксана Маркович (Ужгород), Анастасія Левківська (Теплодар); авторська пісня — Анастасія Котенко (Полтава); літературно-мистецька композиція — місто Біляївка (Одеська область). Уперше присуджували іменну грошову премію імені Наталки Петренко — колишньої учасниці фестивалю «Рекітське сузір’я», котра у ранньому віці пішла з життя. Кращі з кращих отримали подарунки, а ті, хто здобув гран-прі від департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації, отримали ще й планшетні комп’ютери.
У день закриття фестивалю з сцени лунало багато похвальних слів на адресу його організаторів і партнерів, зокрема, Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО, громадської організації «Міжнародна академія літератури і журналістики», обласної та районної влади. Особливо великий букет подяк заслужено отримав Василь Тарчинець — журналіст і письменник, родом із села Рекіти (нині мешкає у Львові). Його величають хресним батьком творчої молоді, бо саме він — засновник Малої академії літератури і журналістики, ініціатор цього фестивалю. Вдячність висловлювали і Василеві Маринцю, директору Міжгірського професійного ліцею, заслуженому працівнику освіти України. Саме очолюваний ним навчальний заклад уже ввосьме поспіль на високому рівні приймав конкурсантів з різних куточків України.

Закарпатська область.

 

 

Переможці фестивалю з відзнаками.

Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.