Днями за ініціативи Держенергоефективності та за підтримки проекту ІFC «Енергоефективність в житловому секторі України» та проекту USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні» відбулась дискусія «Енергоефективність: як держава допомагає населенню?».

Учасники заходу говорили про державну політику з енергоефективності, про механізми підтримки населення, що їх пропонує уряд на тлі підвищення тарифів на енергоносії. Не оминули увагою й урядову програму з енергоефективності, яка вже отримала в народі назву «теплі кредити».

Голова Держенергоефективності Сергій САВЧУК (на знімку), презентуючи результати національного дослідження «Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів в ОСББ», проведеного Агентством спільно із проектами ІFC та USAІD, зокрема, підкреслив, що утеплення багатоповерхівки за підтримки уряду дає змогу мешканцям удвічі зменшити комунальні платежі.
«Результати дослідження — це відповідь усім скептикам, які вважають, що люди беруть кредити, утеплюються і не мають жодного результату», — наголосив голова та повідомив, що в рамках дослідження проведено опитування 127 ОСББ та ЖБК, які вже взяли участь у програмі, впровадили заходи та отримали відшкодування.
«За даними опитаних ОСББ, економія тепла для будинку після термомодернізації становить 24 відсотки. Наприклад, середня вартість заходів з утеплення серед них становила 137 тисяч гривень, з яких майже 84 тисячі гривень — фінансова допомога уряду та місцевої влади», — зазначив голова Держенергоефективності та навів успішні приклади комплексного утеплення багатоповерхівок: ОСББ «Явір-2011» у Луцьку та ОСББ «Галицького-4» в Рівному після утеплення зменшили витрати на опалення вдвічі.
Глава агентства також повідомив і про ефект від впровадження інших заходів. Так, після встановлення ІТП ОСББ отримує додатково ще 10 відсотків економії тепла. Модернізація систем освітлення в будинку дає 71 відсоток економії електроенергії. Ті учасники програми, які замінили вікна на енергоефективні, отримали в середньому 14 відсотків економії тепла.
За словами голови Держенергоефективності, всі опитані ОСББ/ЖБК—учасники програми відчули позитивні зміни після реалізації енергоефективних заходів, 70 відсотків — досягли значної економії, 81 відсоток опитаних ОСББ відчули підвищення комфорту житла, що теж важливо.
«Варто утеплити своє помешкання — і житимете в оновленому комфортному будинку», — наголосив Сергій Савчук і додав, що ринкова вартість такого житла зростає щонайменше на 25 відсотків.
Підсумовуючи, С. Савчук підкреслив, що тепер ці ОСББ—учасники програми увійдуть у новий опалювальний сезон 2016/2017 з утепленими будинками та в рази меншими рахунками за комунальні послуги.

Вл. інф.

Тим часом

Відзначивши активну участь населення України в урядовій програмі з енергоефективності, в агентстві зазначили, що в держбюджеті на цей рік передбачено 893,8 мільйона гривень на відшкодування за «теплими кредитами», що втричі перевищує суму попереднього року.
Держенергоефективності провело активну роботу з органами місцевої влади для залучення коштів місцевих бюджетів на програму утеплення. Прийнято 172 місцеві програми співфінансування. Лише за шість місяців українцями залучено майже 954 мільйони гривень на утеплення. Найбільше коштів, 907 мільйонів гривень, залучено саме на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, на яке надається відшкодування в розмірі 30 відсотків від суми залучених коштів, а для субсидіантів — 70 відсотків.
За період січень—травень агентство вже відшкодувало за програмою 386 мільйонів гривень, з яких 368,98 мільйона гривень компенсовано тим, хто оформив «теплі кредити» саме на енергоефективні матеріали та обладнання.
За попередніми розрахунками, наявного залишку державних коштів на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з 30-відсотковим розміром відшкодування вистачить для виплати компенсацій за кредитами, виданими до 5 липня цього року. З 06.07.2016 року банки тимчасово припинили видачу «теплих кредитів» лише за цим напрямом. Водночас Держенергоефективності інформує, що всі кредити, оформлені до 05.07.2016 року за цим напрямом, підлягають відшкодуванню з державного бюджету!
З метою забезпечення подальшої реалізації програми з придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з розміром відшкодування у 30 відсотків та задоволення попиту населення Держенергоефективності вже розробило відповідний проект рішення уряду про виділення додаткових коштів на 2016 рік на відшкодування за кредитами на енергоефективні матеріали та обладнання і направило його на погодження до Мінфіну та Мінекономрозвитку.
Водночас у Держенергоефективності запевнили, що інші напрями програми утеплення працюють:
* 20 відсотків відшкодування для фізичних осіб на придбання «негазових» котлів (70 відсотків для отримувачів субсидій);
* 40 відсотків відшкодування для ОСББ, ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання (70 відсотків — для отримувачів субсидій).
За інформацією щодо участі в урядовій програмі з енергоефективності можна звертатися до спеціалізованого Call-центру Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57.