Другий ранок поспіль комунальні служби відмивають погруддя Тараса Шевченка, установлене біля входу в однойменний парк практично в центрі Сімферополя.

Невідомі, за версією міської «влади», уночі розмальовують погруддя в кольори українського прапора й написом «Слава Україні!».  Перший факт було зафіксовано вранці у середу, 20 липня. Фарбу швидко змили й виставили наряд правоохоронців. Але вже наступного дня, вранці у четвер, історія повторилася.
«Голова адміністрації» Сімферополя Геннадій Бахарєв називає ці факти вандалізмом.
Водночас місцеві спостерігачі вважають, що влада вживає усіх заходів для того, щоб прибрати із Сімферополя погруддя великого українського поета й мислителя.
— Вони явно намагаються прибрати з Сімферополя погруддя Шевченка, — каже один із активістів міської української громади. — Судіть самі: перші фото розмальованого погруддя з’явилися на сайтах інформагентств, близьких до кримської «влади», було виділено наряд поліції для патрулювання, який удруге «не помітив» малювальників.
— Найімовірніше, написи з’являтимуться знову й знову, а влада погрожуватиме пальцем «невідомим», після чого виникне «народна» думка про те, що необхідно погруддя прибрати або щось таке, — вважає активіст. Він також не допускає можливості, що розмальовуванням погруддя могли займатися представники української громади Криму, оскільки ніхто з них «не додумався б виражати свій патріотизм, розфарбовуючи пам’ятник Великому Кобзареві».
Із Криму поступово витискається, дедалі більше й більше, дух українства. Припинено викладання в школах, єдина українська гімназія на півострові втратила свій статус. Перейменовано Кримський академічний український музичний театр, зникла з телевізійного та радіоефіру українська мова й українські програми. Це при тому, що в «Республіці Крим» офіційно задекларовано три державні мови: російська, українська і кримськотатарська.
Дійшло до того, що єдина в Криму дитяча театральна студія «Світанок», що діяла при Сімферопольському центрі дитячої і юнацької творчості понад 20 років, припинила своє існування. Керівництво центру вирішило, що студія стала «осередком поширення націоналістичних ідей» — через те, що театральні постановки здійснювалися українською мовою.
Не кажучи вже про те, що з українським прапором з’явитися в Криму не просто неможливо, а й небезпечно. Це й жорстка реакція з боку так званого «народного ополчення» і поліції. Минулого року був прецедент, коли українські й кримськотатарські активісти, прийшовши в парк імені Гагаріна на дозволений захід, присвячений річниці від дня народження Тараса Шевченка, були затримані за «екстремізм» і на них було складено протоколи за те, що вони тримали в руках синьо-жовті прапори із тризубом.
Складається враження, що з Криму намагаються витиснути навіть згадку про Україну та про все українське, про все те, що пов’язує півострів із рідною землею.

Крим.

Фото «Кримінформ».