Сьогодні виповнюється 100 днів діяльності нинішнього уряду, тож прем’єр Володимир Гройсман розповів про вже зроблене та про завдання на не дуже далеке майбутнє. «Це символічний рубіж нашої діяльності, і я думаю, що ці дні не були найлегшими в нашому житті, але достатніми для того, щоб розібратися зі станом справ та сформувати і затвердити пріоритетний план дій уряду», — сказав він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

Водночас прем’єр зауважив, що в нашій країні й раніше було чимало планів, але проблема в тому, що вони не виконувалися. «Тому наше завдання — відповідально реалізовувати те, що записано в Плані дій уряду. Маємо закласти абсолютно нову традицію — не просто формувати плани та давати обіцянки, а дуже відповідально ставитися до обіцянок, які ми даємо суспільству, та щоб рішення, які приймає уряд, були реалізовані якомога краще», — підкреслив прем’єр та повідомив, що найближчим часом запрацює система онлайн моніторингу виконання програм кожним міністерством. «Внутрішня система контролю, яка вже розроблена і буде впроваджена найближчими днями, з одного боку, дає можливість кожному міністру бачити хід виконання завдань, які покладено на міністерство, а з другого — нам дивитися на те, хто виконує, а в кого є проблеми з виконанням узятих на себе завдань», — повідомив В. Гройсман і наголосив на персональній відповідальності кожного міністра за формування стратегічного бачення змін в очолюваних ними напрямах.

У цьому контексті прем’єр згадав про «популістів», які завжди розповідають, як потрібно робити зміни, але не пропонують жодних конкретних кроків. Охарактеризувавши ці дії як спроби заграван-ня з людьми у нинішній складній ситуації, В. Гройсман заявив, що уряд говоритиме людям правду та ухвалюватиме правильні і справедливі рішення, які дадуть можливість системно змінити країну. «Ми маємо приймати ті рішення, які дають шанс країні вирватися із складної ситуації, яка є сьогодні», — підкреслив він та зазначив, що одним із важких, але необхідних рішень є запровадження ринкової ціни на газ. На переконання прем’єра, саме ринкова ціна на газ дасть змогу модернізувати житлово-комунальне господарство країни, зменшити споживання енергоресурсів, збільшити видобуток вітчизняного газу, побороти корупцію у нафтогазовій сфері, що в перспективі забезпечить досягнення енергетичної незалежності країни. «Занижені ціни на газ постійно спонукали держбюджет платити за багатих», — сказав В. Гройсман та заявив, що Україна більше ніколи не буде повертатися до такої практики. Звертаючись до українців, прем’єр закликав не вірити популістам, які лякають, що «все пропало». «Чи бачили ви хоча б одного популіста, який зробив успішні реформи в нашій країні? Таких немає! А чи бачили ви хоч раз у житті бідного популіста? Таких теж немає», — підкреслив глава уряду та пожартував, що «говорити про кохання і кохати — це різні речі».

Також прем’єр повідомив, що уряд восени детально перевірить, як дорожні організації використали виділені на ремонт та будівництво доріг десятки мільярдів гривень. «Восени ми перевіримо абсолютно все. Виберемо три, п’ять, сім об’єктів. Перевіримо все, що було фактично зроблено, замовимо спеціальні експертизи. Ми знайдемо всі фірми, куди ви перераховували гроші, і якщо знайдемо, що якісь кошти було переведено в готівку, відмито — будете сидіти! Тому краще працюйте і працюйте сумлінно», — заявив В. Гройсман. Крім того він анонсував, що 9 грудня, в Міжнародний день боротьби з корупцією, кожен міністр доповідатиме з урядової трибуни про те, як він боровся із цим злом.

До найголовніших пріоритетів прем’єр також відніс оборонну політику. «Під час підготовки бюджету на наступний рік треба виходити з того, щоб український воїн був забезпечений нормальною зарплатою, нормальним озброєнням, нормальними формою та харчуванням. Для цього ще потрібно багато зробити, тому це має бути одним з найголовніших пріоритетів уряду», — наголосив В. Гройсман.

Під час засідання прем’єр повідомив про призначення на посаду заступника міністра охорони здоров’я волонтера та лікаря Уляни Супрун. «Після надзвичайно тривалих пошуків ми з вами розглянемо призначення заступником міністра людини, яка має дуже добрі характеристики і яку ми б хотіли бачити одним із лідерів медичної реформи, — це українка Уляна Супрун, яка має українське походження, але ще зовсім недавно була громадянкою Сполучених Штатів Америки», — повідомив В. Гройсман та висловив переконання, що з такими людьми вдасться провести реальну реформу медичної галузі.

Назвавши медичну реформу одним з найважливіших пріоритетів уряду, прем’єр нагадав, що перші, вже ухвалені, рішення передбачають демонополізацію ринку ліків в Україні, що дасть змогу зменшити їх вартість та підвищити якість. В. Гройсман також повідомив, що наступне засідання уряду якраз і буде присвячено реформі охорони здоров’я, бо медицина в Україні «роками залишалася на узбіччі державних інтересів», а попередні спроби реформування галузі «не мали системного бачення та були спрямовані на знищення самої системи охорони здоров’я». У зв’язку з цим прем’єр згадав про реалізацію пілотного проекту у Дніпропетровській, Донецькій, Вінницькій областях та Києві, який, за його словами, почав знищення педіатричної служби.

Оцінюючи завдання, пов’язані з модерніза-цією державного управління, глава уряду визнав: поки що в урядових структурах є люди, які «недостатньо компетентні та адекватні» сьогоднішнім викликам. Нагадавши, що 1 травня цього року почав діяти закон про державну службу, прем’єр повідомив, що найближчим часом буде сформовано критерії відбору кандидатів та розпочнеться запуск публічних конкурсів. «Закликаю всіх українців, які хочуть послужити своїй державі, зробити це не по блату, а публічно і професійно», — заявив В. Гройсман.

«Ми маємо досить непросту ситуацію, але так само ми маємо надзвичайно серйозні можливості і надзвичайно серйозні перспективи — треба просто в це вірити і над цим працювати. І ця перспектива не через 10 років — за декілька років системної роботи та за підтримки парламенту Україна вирветься з нинішнього складного соціально-економічного стану», — висловив оптимістичне переконання прем’єр.

Уряд підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки про створення Національного репозитарію академічних текстів. «Створення Національного репозитарію академічних текстів дасть змогу автоматизувати процес виявлення академічного плагіату та забезпечить вищі навчальні заклади технічними можливостями щодо академічної доброчесності та виконання вимог Закону «Про вищу освіту», — повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

На початку засідання Кабінет Міністрів вшанував хвилиною мовчання пам’ять журналіста Павла Шеремета.

 

 

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець, Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Фото з сайту www.kmu.gov.ua