Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури спільно з Департаментом протидії злочинам у сфері економіки Нацполіції та Головне управління «К» СБУ впродовж четверга провели 31 обшук у Бучі та Ірпені — у містах-сателітах Києва. «Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Бучанської та Ірпінської міських рад при незаконному вилученні належних державі земель лісового фонду площею 890 га поблизу м. Буча, зміни їх цільового призначення та подальшого переведення до земель житлової та громадської забудови», — пояснив дії спецслужб начальник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України В. Гуцуляк.

Обшуки у керівника Бучі Анатолія Федорука почалися ще з шостої ранку. Про це першим у соцмережах повідомив народний депутат від БПП Володимир Ар’єв. Він також нагадав спільноті, що йдеться про «схематозне викрадення 900 гектарів лісу в Київській області».

«...За рахунок вказаних вище земель лісогосподарського призначення Бучанська міська рада протягом 2006—2012 років незаконно відвела у власність земельні ділянки фізичним особам, у тому числі підставним, частина з яких, площею понад 14 га, передана у власність колишньому Першому заступнику Голови Верховної Ради України І. Калєтніку», — йдеться у роз’ясненні Генпрокуратури. Обшуки відбулися в адміністративних приміщеннях Бучанської та Ірпінської міських рад, на підприємствах та в організаціях, які виготовляли технічну документацію з виведення земель, а також за місцем проживання та реєстрації голів Бучанської та Ірпінської міських рад.

Суть земельної оборудки, у якій підозрюються очільники Бучі та Ірпеня, пояснює у своєму дописі у Фейсбуці народний депутат Ольга Червакова. «Ідеться про крадіжку на початку 2000-х лісу навколо Бучанського межигір’я. Наприкінці минулого року ці землі були повернуті державі рішенням Верховного Суду. Попри позицію Феміди, Бучанська міськрада повторно розпаювала ці землі. Рішення лобіювалося очільником Бучі Анатолієм Федоруком. Він же виносив на сесію і підписував.

...У квітні—травні там рубали дерева, активісти лягали під КамАЗи, билися з тітушками, ми залучали поліцію з області, навіть відкрили на тому місці мою громадську приймальню, — продовжує народний депутат. — Досі там стоять будівельні крани і видно свіжозрубані дерева...»

Активісти, які обстоювали Бучанський ліс упродовж останніх років, розповідають, що градоначальники Бучі і Ірпеня — не лише «колеги по роботі», а й куми по життю, партнери бізнесу та сусіди за місцем проживання. Їхні маєтки ховаються у гущавині лісу за 30 кілометрів від столиці. У Федорука на ділянці — два будинки (господарський та гостьовий), є шикарний критий басейн, а навкруг — сумлінно підстрижені газони. У Карплюка маєток дещо скромніший, але господар має досить високі офіційні доходи. Так, за даними майнового Держреєстру, як довідалися журналісти еіzvestіa. com, сім’я Карплюків має у власності не менше 20 земельних ділянок різного розміру, три будинки та 80 квартир у нещодавно побудованих житлових комплексах. А в очільника Бучі Федорука нерухомості взагалі нема. Але чимало у його дружини — дві земельні ділянки, сім будинків, зо три десятки квартир та офісів.

Як зазначили в Генпрокуратурі, кримінальне провадження у справі вищевказаних посадовців розслідується за ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем») КК України. Сподіваємося, далі буде...

 

 

Ірпінський ліс, плакат проти забудови.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.