Із них 26 уже повністю функціонують. І доволі успішно. Аналіз, зроблений Міністерством регіонального розвитку, показав, що надходження до бюджету тернопільських громад із розрахунку на одного жителя порівняно з дооб’єднавчим періодом зросли у 2,5—3 рази.

Наразі у громадах гаряча пора. Ремонтують школи, садочки, дороги, відновлюють водогони, очисні споруди, встановлюють вуличне освітлення... Кошти для цього використовують як із власного бюджету, так і державні. На інфраструктурні проекти об’єднаних громад держава виділила понад 140 мільйонів гривен. Вони вже почали надходити на казначейські рахунки. Загалом громади підготували понад 160 проектів. Половину з них уже погоджено облдержадміністрацією та Мінрегіонбудом. Днями в області презентували перспективний план формування територіальних громад на період 2016—2017 років. Створено спеціальні робочі групи, які мають переконати людей у доцільності об’єднання. Але найвагоміший аргумент — поліпшення життя в уже діючих об’єднаних громадах. Передбачається створити ще 23 нові громади і в такий спосіб покрити всю територію області. Деякі наявні громади виявили бажання розширитись.

Кількість населення в них відрізняється: від двох тисяч осіб до 30. Практика показала, що найбільш ефективними і гнучкими є громади з населенням 10 тисяч осіб.

Тож одночасно із формуванням нових громад розширюватимуть межі вже діючих.

Тернопільська область.