Прикарпатські лікарі з Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова (ПДМШ) отримали нагороди Міноборони та командування ЗСУ. Відзнаки особисто вручив керівник пересувного госпіталю Геннадій Друзенко під час візиту до області. Медаллю «За сприяння Збройним Силам України» нагороджено лікаря-анестезіолога з Калуського району Володимира Хвалковського. Грамоту від командувача оперативно-тактичної групи військ «Луганськ» отримав водій-санітар Василь Олексюк. Як зазначено в нагородних листах, добровольців нагороджено «за значний особистий внесок та надання спеціалізованої медичної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, зразкове виконання службових обов’язків, високий професіоналізм». На зустрічі представники шпиталю наголосили на важливості забезпечення достатньої кількості медпрацівників у зоні проведення бойових дій та, користуючись нагодою, запросили колег з Івано-Франківщини приєднатися до надання фахової медичної допомоги в зоні АТО.

Івано-Франківська область.

***

Водночас на прес-конференції, яка відбулася у понеділок у Києві, Геннадій Друзенко заявив, що ПДМШ тимчасово припинив співпрацю зі Збройними Силами України у зв’язку з бездіяльністю армії у легалізації роботи медиків-добровольців.
«У нас є чотиристоронній меморандум, на якому стоять підписи міністра оборони, міністра охорони здоров’я, начальника Генштабу і вашого покірного слуги, де чітко окреслено права і зобов’язання сторін. Одним із зобов’язань Генштабу і Міноборони була легалізація наших медиків на сході», — розповів він. Керівник добровольчого шпиталю наголосив, що поки це питання не вирішиться остаточно, його медиків виведено із зони АТО. Друзенко також зазначив, що медики-добровольці повинні мати право на отримання статусу учасника бойових дій.

ДОВІДКОВО

ПДМШ ім. Миколи Пирогова є спільним проектом Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Генштабу ЗСУ та БФ «ПДМШ ім. Миколи Пирогова», що має на меті залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги військовослужбовцям та цивільному населенню в районах проведення АТО на території Донецької та Луганської областей. Шпиталь розгорнуто на сході України від грудня 2014 року. За час діяльності в складі ПДМШ працювало понад 200 медиків, парамедиків та допоміжного персоналу з усіх регіонів України. Більше про Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова можна дізнатися на офіційному сайті шпиталю http://medbat.org.ua/ чи на офіційній сторінці в Фейсбуці https://www.facebook. com/1mobіlehospіtal/.

 

 

Лікар-анестезіолог ПДМШ Володимир Хвалковський (ліворуч) отримав нагороду з рук керівника шпиталю Геннадія Друзенка.

Фото Миколи МАЦЮКА.