Упродовж трьох днів у мальовничих Шешорах, що на Івано-Франківщині, вирував етно-екофестиваль «Карпатське коло», відвідувачі якого могли ознайомитися з екологічними та освітніми програмами і водночас долучитися до етнокультури цього неймовірно прекрасного гуцульського краю (на знімку під час відкриття фестивалю).

— Уже десять років у Шешорах не проводили фестивалів і на те ми мали вагомі причини: це і криза та економічна нестабільність, і революційні події та війна на сході, але життя триває. І я думаю, що ми зможемо отямитися саме на таких фестивалях, — розповіла «Голосу України» співорганізатор заходу Марія Пахолок. Адже тут на окремих локаціях розповідатимуть, як замінити, приміром, звичайну електрику на альтернативну, а сонячне тепло спрямувати на користь людям. А ще тут навчатимуть сортувати сміття і загалом бережно ставитися до нашого довкілля.
Акцент же організатори зробили на юному поколінні. Для них тут було виділено цілий окремий напрям, бо, як вважають, донести проблеми екології найшвидше можна до молоді, а вже вони зможуть переконати дорослих не смітити, переходити на альтернативні види енергії тощо.
Загалом же тут всі мали змогу, як жартували самі організатори, здивувати свою печінку — просто попити джерельної води, поїсти здорових натуральних харчів, поспівати справжніх гуцульських пісень та поспілкуватися з ентузіастами здорового способу життя і просто відпочити на чистому повітрі. Саме за цим щороку і їдуть до Шешор туристи і з України, і з-за кордону. Бо де ще можна просто піднятися на полонину, де місцеві випасають свої отари, і скуштувати бринзи чи вурди безпосередньо від «виробника», а в лісах самотужки назбирати грибів і ягід та приготувати з них смачний обід, а все це запити чистою джерельною водою.
Село Шешори розташоване на висоті 600 метрів над рівнем моря в Косівському районі Івано-Франківської області на річці Пістинька. Щороку його відвідує понад 30 тисяч туристів, яких приймають майже 30 зелених садиб і готелів.

Щодо культурної програми фестивалю, то неабияк здивували знову ж таки її юні учасники. І перший день по праву було віддано їм. Був серед учасників і відомий майстер з виготовлення дримб — Іван Ванжурак (на знімку). До речі, це саме він озвучував легендарні «Тіні забутих предків». А тут, на фестивалі, він досить вправно вигравав і здивував грою одразу на двох дримбах.
Ще одна мета цього фестивалю, зазначив місцевий активіст Андрій Ониськів, — привернути увагу керівництва держави, зокрема екологічної ланки, до бездумного і фактично варварського вирубування карпатських лісів. Як уже писав раніше «Голос України», Національний природний парк «Гуцульщина», в якому й розташовується село Шешори, не став винятком — його землі грубо й цинічно потроху дерибанять, а цінні смереки та буки йдуть під пилу й активно вивозяться на експорт. Утім, поки що жодних серйозних висновків на рівні держави не зроблено, констатують місцеві мешканці. Тому під час фестивалю було вирішено підписати спільний меморандум екологів, громадських діячів і всіх, хто ратує за збереження довкілля та проти «облисіння» Карпат.

Фото автора.