У Коломийському районі Прикарпаття зафіксували рекорд України у категорії "Масові заходи". У селі Королівка відбувся XIV Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль "Коломийка-2016". Під час дійства 2 тисячі 507 осіб одночасно проспівали і станцювали коломийку (на знімку). Масове виконання покутсько-гуцульського жанру вдало організували народні артисти України Іван КАВАЦЮК та Оксана САВЧУК -- відомий дует "Писанка".

 

Фото надано
прес-службою ОДА.

 

Представник книги Рекордів України Ганна КРИСЮК вручила "Диплом про встановлення рекорду" начальнику відділу культури райдержадміністрації Людмилі ФЕДОР. Дякуючи за відзнаку, управлінець сказала, що "цього разу "Коломийка" нас згуртувала. Ми коломийкували на добробут, на процвітання, на мир у нашій державі".

 

Основним завданням фестивалю є розвиток та пошук різноманітних форм фольклору, звичаїв, традицій та обрядів із різних регіонів України та інших країн. Саме тому до Королівки завітали представники багатьох областей УкраїниПольщі та Молдови. У рамках фестивалю у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського провели конференцію "Обрядовий хліб Коломийщини" та презентували виставку хлібних виробів. Також діяли різноманітні експозиції та репрезентації музичних подвір'їв "Гостинна Коломийщина". Гості могли ознайомитися із побутом, культурою, стравами гуцульських, покутських сіл, лемківськими традиціями. Цікавими були ігрові виступи, де показували весільні обряди молоді пари та гості із 13 сіл району, використовуючи традиційний народний одяг та збережену досі обрядовість. У містечку майстрів народної творчості свої роботи представили 36 умільців декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Тернопільської, Одеської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Тут можна було придбати оригінальні сувеніри й повчитись їхньому ремеслу на майстер-класах. Приємним дарунком для гостей фестивалю були виступи Наталі Фаліон та гурту "Лісапетний батальйон", дуету "Писанка", Богдана СТАШКІВААлли КОБИЛЯНСЬКОЇМихайла ПОПЕЛЮКАМиколи САВЧУКА, гурту "Дзвони".

 

ДОВІДКОВО

 

Фестиваль "Коломийка" засновано районним відділом культури 1989 року. Проводиться раз на два роки.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України