Их практически не увидишь в военной форме в крупных городах, они рассредоточены по воинским частям и полигонам, где отрабатывают тактику новой войны, осваивают новую боевую технику. Иногда они разрушают мосты, лишая возможности проезда тысяч местных жителей, иногда легковые машины как бы «сами» врезаются в следующие по дорогам колонны бронетранспортеров, гаубиц и «Градов», мирные люди при этом погибают.

Они — это так называемые вежливые люди, которые появились в Крыму в конце февраля — начале марта 2014 года.

Це як підрозділи берегових військ, у тому числі й морської піхоти Чорноморського флоту, які й так дислокувалися на півострові, а також сотні й сотні додатково перекинутих із віддалених куточків Росії солдатів і офіцерів.

«Голос України» уже описував ситуацію з руйнуванням у минулому році мосту через невелику річечку в селі Зарічне Джанкойського району Криму. Міст з’єднував п’ять сіл, які тепер опинилися відрізаними від районного центру. У результаті люди були змушені робити гак у кілька десятків кілометрів в об’їзд нещасливого мосту.

Втім, сам міст як інженерна споруда «винний» тільки в тому, що не витримав ваги багатотонних танків, а також зенітно-ракетних установок, що перекидалися для прикриття прикордонного джанкойського аеродрому. На ньому базується полк важких російських штурмових вертольотів, які регулярно роблять обльоти вздовж адміністративного кордону з Херсонською областю.

Військові, як завжди, пішли найкоротшим шляхом і вирішили перекидати техніку через прилеглі села, не переймаючись тим, що міст, побудований в 1960 роки, просто не витримає таких навантажень. Міст завалився, жителі п’яти сіл уже майже півтора року фактично відрізані від зовнішнього світу, бо прокладена гравійна дорога в осінньо-зимове бездоріжжя не здатна надійно забезпечувати пропуск автомобілів.

«Влада» Криму обіцяла, що міст у Зарічному буде побудований наприкінці минулого року, затим — навесні цього року, але всі обіцянки залишилися тільки на папері та у телевізійному ефірі, й сільським жителям від них не легше.

Пересування військових колон із бойовою технікою для нинішнього Криму — не рідкість. Їх можна зустріти практично на будь-якій автомобільній дорозі. Особливо багато пересувається бойових машин і військ у напрямку кордону з Херсонщиною, де здійснюється зміна підрозділів на бойових позиціях. Як правило, це гаубиці Д-30, установки залпового вогню «Град», а також БТР-80 і командно-штабні машини. Танки й БМП по центральних автомагістралях перевозяться на спеціальних трейлерах. Багато техніки пересувається в напрямку до Керчі та Феодосії, а також у село Зарічне Сімферопольського району, де розташовані військові полігони.

Одна з таких колон стала причиною загибелі двох людей. Інцидент трапився в суботу, 23 липня, поблизу села Табачне Бахчисарайського району. Легковий Ford Focus зіштовхнувся з колоною бронемашин, що їхали на полігон.

За версією прес-служби Чорноморського флоту, водій легковика не впорався з керуванням і врізався в один БТР-80, внаслідок чого два пасажири легкового автомобіля від отриманих травм померли, ще дві людини госпіталізовані із травмами різного ступеня тяжкості.

Прес-служба флоту радить водіям бути гранично уважними при зустрічі з військовими колонами й орієнтуватися на патрульні автомобілі військової автоінспекції, які повинні супроводжувати колони. Водночас кримські водії кажуть, що військова техніка часто-густо рухається взагалі без будь-якого супроводу, що створює загрозу дорожньому руху.

«Вони роз’їжджають взагалі без усякого контролю. Раніше, коли тут стояла українська армія, такого свавілля в Криму не спостерігалося», — каже один із кримських водіїв. Торік він був свідком, коли два російські танки «згубили» із трейлера на жвавій трасі Сімферополь — Ялта, тоді лише дивом ніхто з учасників дорожнього руху не постраждав.

Кримчани побоюються, що з подальшою мілітаризацією півострова подібних інцидентів ще побільшає. У справі про загиблих у ДТП за участі російського бронетранспортера призначено експертизи, порушено кримінальну справу, але, найімовірніше, її буде зам’ято. Життя та безпека людей, схоже, вже нікого в Криму не цікавить.

Крим.

 

 

Пам’ятник окупантам: «Ввічливим людям» у Сімферополі (Крим).

Фото УНІАН. 

 

 

На знімку: пересування бронеколони російських військ трасою Сімферополь — Феодосія (березень 2016 г).

Фото Михаила РУДЕНКО.