Прикарпатські рятувальники закликають землеробів берегти врожай від вогню. Тільки напередодні зареєстровано кілька пожеж посівів пшениці. Горіло нескошене збіжжя у селах Гринівці та Озеряни Тлумацького району та в селі Вербилівці -- Рогатинського. Загалом упродовж одного дня від полум'я пожежникам вдалось врятувати 8 га посівів.

 

Ймовірними причинами цих пожеж рятувальники називають необережне поводження з вогнем або самозаймання. Разом з тим, в оперативній довідці управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області ледь не щодня фіксуються факти загорань стерні та й самого врожаю різноманітних культур, площі яких вимірюються десятками метрів квадратних. На Прикарпатті їх зафіксовано уже 14. Причиною ледь не всіх таких випадків є людський недогляд та необережність.

 

Процес посилено контролюють рятувальники, особливо в аграрних районах краю. Здійснюють профілактичні рейди агроформуваннями, відповідні інструктажі з керівниками і працівниками підприємств, щоб запобігти пожежам під час зернозбиральної кампанії. Проте, констатують, що власники агропромислових підприємств не завжди добре розуміють, що навіть найменша іскра здатна звести нанівець важку хліборобську працю, тому іноді навіть найдоречніші зауваження та рекомендації фахівців залишаються поза їхньою увагою.

 

У першу чергу працівники ДСНС області закликають господарів організувати охорону хлібних масивів та не розкладати поблизу них багать. У період збирання забороняється спалювати стерню, післяжнивні залишки, адже вогонь із одного поля, може перекинутися на інше, де ще колоситься хліб. Забороняється сіяти культури під лініями електропередач, а відстань від скирт уже зібраних грубих кормів до цих ліній має бути не меншою за 15 метрів. Високі вимоги безпеки й до місць зберігання та переробки врожаю. Зерносклади слід розміщувати в окремо розташованих будівлях. Ворота в них повинні відчинятися назовні й нічим не захаращуватися. Не припустимо зберігати вкупі із зерном легкозаймисті матеріали, експлуатувати електропобутові та саморобні електронагрівальні прилади, засипати зерно вище рівня транспортерної стрічки і допускати тертя останньої об конструкції транспортера, залишати без нагляду працюючі зерносушарки. Рятувальники переконані, що тільки виконуючи рекомендації з безпеки, хлібороби зможуть зберегти свою працю і новий урожай від вогняної стихії.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України