Постановою уряду від 8 червня 2016 р. №352 довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, у яких адресою фактичного місця проживання вказано місцезнаходження органу державної влади, органу місцевого самоврядування, юридичної особи публічного права, її підрозділу, будь-якого іншого приміщення, за якою внутрішньо переміщена особа фактично не проживає, підлягали перереєстрації до 20 липня 2016 року. У випадку, якщо переселенець не перереєстрував зазначену довідку, вона не є дійсною.

Зверніть увагу, що в разі наявності у внутрішньо переміщеної особи обґрунтованих причин, що унеможливлюють перереєстрацію довідки в установлений строк, така особа подає до уповноваженого органу за фактичним місцем проживання відповідну письмову заяву та документи, що підтверджують такі обставини. В такому разі строк перереєстрації довідки може бути збільшено до 60 днів за рішенням уповноваженого органу.
Для перереєстрації та щодо видачі довідки внутрішньо переміщена особа звертається до управління праці і соціального захисту, а раніше видана їй довідка вилучається, про що вносяться відповідні записи до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Коли чекати інспектора?

Окрім новацій, що торкнулися обліку переселенців, оформлення рахунків в АТ «Ощадбанк», уряд встановив додатковий контроль за проведенням соціальних виплат переселенцям, зокрема субсидій, пільг, усіх видів соціальної допомоги, пенсій.
Такий контроль здійснюватимуть структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад.
Працівники структурних підрозділів з питань соціального захисту повинні завітати до переселенця не рідше одного разу на шість місяців за фактичним місцем проживання, про що складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Враховуючи графік роботи структурних підрозділів з питань соціального захисту, не досить зрозуміло, у який спосіб вдасться застати вдома переселенця, котрий працює чи перебуває у відпустці?
Досить показовим прикладом надмірного контролю є ситуація з картками АТ «Ощадбанк», які будуть для переселенця-пенсіонера одночасно пенсійним посвідченням. Дійсні вони лише за умови особистого відвідування пенсіонером АТ «Ощадбанк» перші 2 рази кожні шість місяців, у подальшому — кожні 12 місяців. Якщо пенсіонер не з’явиться в банк, останній зупинить видаткові операції за поточним рахунком та повідомить Мінфін. В цьому випадку, окрім зупинення соціальних виплат, до переселенця- пенсіонера навідаються працівники структурного підрозділу з питань соціального захисту з перевіркою фактичного місця проживання.
Більш того, для призначення або відновлення соціальних виплат структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 15 робочих днів з дня отримання відповідної заяви внутрішньо переміщеної особи проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи. Це в той час, коли значна частина довідок про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи потребують перереєстрації.
У випадку відсутності внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем проживання представник структурного підрозділу з питань соціального захисту населення залишає внутрішньо переміщеній особі повідомлення про необхідність протягом трьох робочих днів з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення для проходження фізичної ідентифікації. Фактично переселенцю необхідно відкласти всі свої справи та з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.
Якщо внутрішньо переміщена особа протягом трьох робочих днів не з’явиться до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, такий підрозділ надсилає їй рекомендованим листом повторне повідомлення про необхідність протягом трьох робочих днів з’явитися для проходження фізичної ідентифікації.
А якщо переселенець не з’явиться знову, може бути прийнято рішення про зупинення нарахування соціальних виплат, поновлення яких можливе лише через два місяці з дня прийняття рішення про припинення таких виплат.
Так чи інакше, внутрішньо переміщена особа має право оскаржити будь-які дії працівників структурних підрозділів соцзахисту в судовому порядку.

ВАЖЛИВО

Довідки, видані до 20 червня 2016 р., які не скасовані і строк дії яких не закінчився, є дійсними та діють безстроково. Перереєстрації вони не потребують, і виплати за ними продовжуються.