У понеділок близько першої години дня до будівлі обласної державної адміністрації прийшла сотня активістів з російськими прапорами. Жодних спроб штурму вони на час підготовки матеріалу не чинили. А недільне захоплення адміністративних будівель голова облдержадміністрації Сергій Тарута назвав «запланованою акцією»: «Вони хотіли більших провокацій. Тому ми не стали перешкоджати цьому. Але повірте, із завтрашнього дня картина буде цілком інша. Працюватиме закон і представники правоохоронних органів. Значно буде посилено персональний склад, зроблено кадрові зміни і посилення. Щоб кожного, хто порушує закон, покарати в адміністративному чи кримінальному порядку, залежно від скоєного».

Очільник області також визнав, що дії міліції з наведення порядку не були «повною мірою ефективними». «У них є засоби, щоб розігнати 600—800 осіб. Одні й ті самі бігають особи. Вони встановлені. Проти кожного з них зараз починаємо роботу в рамках закону», — сказав голова облдержадміністрації. С. Тарута додав, що найближчими днями керівники силових структур області зроблять висновки щодо роботи керівників підрозділів у містах і районах, після чого очікуються кадрові зміни.

А недільні події в Донецьку — це мітинг, три штурми, один пікет та нове кримінальне провадження. Зокрема, мітинг під російськими прапорами зібрав на площі Леніна в центрі міста близько чотирьох тисяч осіб. Як і в попередні дні, учасники вимагали референдуму про статус регіону, надання російській мові статусу другої державної, виборності губернаторів тощо.

«Весь цей конфлікт можна загасити, давши певну самостійність регіону. Друга російська мова — обов’язково. Донецька область — як суб’єкт федерації у складі України. Тісні зв’язки із західними регіонами і стратегічне партнерство з Росією. Більшість питань повинні вирішуватися на референдумі, народ сам повинен визначатися», — перелічив головні вимоги в розмові з кореспондентом «Голосу України» комісар громадсько-патріотичного руху «Східний фронт» Микола Солнцев.

Єдності в методах революційної боротьби серед учасників мітингу не було. Частина організаторів зі сцени закликала не піддаватися на провокації і продовжувати мирну акцію. Інша частина — близько 1,5 тисячі осіб — вирушила з прапорами до будівлі обласної прокуратури. Напередодні проросійські активісти пікетували міське управління міліції, вимагаючи звільнення затриманих після побиття учасників мітингу за єдність України 13 березня. Відвідини прокуратури залишили на неділю. Пікетувальники зажадали зустрічі з прокурором області та скандували прізвище «Губарєв!» (Павло Губарєв — лідер захоплень облдержадміністрації, самопроголошений «народний губернатор» Донеччини, заарештований 6 березня).

Прокурор області Микола Франтовський вийшов і запросив кількох активістів на переговори. Але чекати кінця зустрічі натовп не став. Найбільш агресивні учасники почали тиснути на кордон правоохоронців, при цьому постраждав один із бійців внутрішніх військ. Протестувальники оточили будівлю і взяли її штурмом. Керівництва прокуратури всередині не знайшли, зірвали портрети кращих працівників, розгромили кімнату ветеранів і з’їли знайдену коробку цукерок.

Окрилені «успіхом», активісти рушили до будівлі управління СБУ, яку вже брали штурмом у суботу. Один із лідерів колони нагадав, що пікет висунув ультиматум до начальника обласного управління про звільнення Павла Губарєва протягом 24 годин. Однак біля будівлі УСБУ на проросійських протестувальників чекали не керівник управління, а півсотні правоохоронців. Які, втім, розступилися під натиском натовпу, який почав ламати двері. Проте, як і в суботу, далі першого поверху захопники не пішли.

Активісти з російськими прапорами також навідалися до сусіднього офісу компанії ІСД, співвласником якої є теперішній голова обласної державної адміністрації Сергій Тарута. Мітингувальники недовгий час вимагали зустрічі з керівником області і, не дочекавшись відповіді, пішли на захоплення будівлі. Потаємний зміст дещо хаотичних штурмів, можливо, став зрозумілим, коли активісти потрапили до їдальні. Фотокореспонденти, які опинилися всередині офісу разом із захопниками, зафіксували, як «гості» із задоволеним виглядом їли знайдені продукти.

Із наближенням до будівлі обласної держадміністрації лави протестувальників значно порідшали. Лідери колони оголосили, що штурм адміністративної будівлі відкладається. На понеділок.

Донецька область.

Тим часом за фактом захоплення будівлі обласної прокуратури відкрито кримінальне провадження за статтею 341 Кримінального кодексу України (захоплення державних будівель і споруд). Створено слідчо-оперативну групу, складено план першочергових слідчих дій. Кожному учаснику, який брав участь у захопленні, буде дано правову оцінку, повідомили в прес-службі прокуратури області.

«Переговорний процес» під обласною прокуратурою.