Уже з 15 серпня чиновники звітуватимуть про свої статки за допомогою електронних декларацій. Відкриваючи засідання уряду, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман особливо відзначив те, що про свої доходи та витрати мають заявити не тільки чиновники, а й політики. «Це надзвичайно важливий документ у боротьбі з корупцією, — сказав він. — Ми маємо чітко розуміти, які в людей доходи, чим вони володіють і які мають витрати. Національна агенція з питань запобігання корупції зможе аналізувати, чи збігаються задекларовані положення про прибутки та витрати». Очільник Кабміну наголосив: запровадження електронної декларації допоможе виявити, що багато політиків, які говорять про допомогу простим людям, самі не є такими вже й «простими».

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак відзвітувала про те, що вже зроблено для запуску системи електронних декларацій. На пройденому шляху — реєстрація самого агентства, пошук і виділення приміщення для його розташування, підбір персоналу, включно із процедурами спецперевірок тощо.

Упродовж двох місяців фактичної роботи агентство здійснило першочергові кроки, пов’язані із запуском системи електронного декларування. Так, Міністерством юстиції погоджено та офіційно оприлюднено документи, які знаменують початок роботи системи подання декларацій, а також пакет документів про функціонування Єдиного державного реєстру декларацій уповноважених на виконання функцій держави. Завершено також всі основні заходи із підготовки необхідного програмного забезпечення для роботи електронних декларацій. Тепер працюють над побудовою комплексної системи захисту.

Для того, щоб уникнути плутанини під час заповнення декларацій, фахівці НАЗК проведуть виїзні засідання у 23 областях. Такі тренінги вже провели в Генеральній прокуратурі, Держфінмоніторингу, Конституційному Суді тощо. Записалася на навчання і адміністрація Президента.

Система електронних декларацій має запрацювати із 15 серпня, однак зміни до Закону про політичні партії в частині обов’язку подання звіту набули чинності із січня цього року, нагадала Н. Корчак. А 1 липня у політичних партій, які пройшли п’ятивідсотковий бар’єр, виникає право на державне фінансування. У НАЗК доклали всіх зусиль, щоб реалізувати таке право — це були перші документи агентства. Десять політичних партій уже подали перші звіти.

Керівник проекту розвитку ООН в Україні Іван Пресняков провів для членів Кабміну імпровізований тренінг із заповнення електронних декларацій. Ідентифікуватися в системі можна за допомогою електронного цифрового підпису. Чиновники зможуть працювати із чернеткою декларації, яка зберігатиметься, або ж матимуть змогу використати попередню інформацію за минулий рік, не перенабираючи її. Існує декілька типів декларацій, які складаються з 16 розділів. Новими положеннями стали — незавершене будівництво, грошові активи в частині готівкових коштів, видатки, цінне рухоме майно (цей пункт можна буде пропустити тільки під час першого заповнення декларації).

Із першого серпня також вступає в дію електронна система публічних закупівель ProZorro. Вона діятиме для всіх без винятку і по всій країні, зауважив Прем’єр-міністр. В уряді сподіваються, що її запровадження дасть змогу вивести із корупційної тіні до 40 відсотків державних коштів та дозволить економити десятки мільярдів гривень.

Учора уряд прийняв рішення про передачу 25 комп’ютерів для НАЗК. Як зазначив В. Гройсман: «Ми, як уряд, виконали всі умови для створення такої структури — все, що потрібно, фінансувати ми будемо, але розуміємо, що агентство є незалежною структурою і ми не маємо втручатися в їхню роботу, а тільки сприяти їй».

Прем’єр-міністр також оголосив, що підпише доручення, згідно з яким до 9 грудня — всесвітнього дня боротьби з корупцією — кожне міністерство всередині своєї системи працюватиме над розробкою ефективних антикорупційних заходів. До такої роботи активно залучатимуть громадськість, щоб робота уряду була максимально прозорою, а боротьба — ефективною.

Торкнулися під час засідання Кабміну й програми надання так званих теплих кредитів. У цьому контексті Прем’єр-міністр зауважив, що величезний потенціал є у органів місцевого самоврядування, адже в рамках фінансової децентралізації місцеві громади отримали гроші для запровадження програм енергоефективності. В. Гройсман закликав громадськість більш прискіпливо ставитися до того, як витрачаються кошти місцевих бюджетів.

Вирішували учора в Кабінеті Міністрів і важливе кадрове питання. Ішлося про призначення виконувачем обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. «Реформа системи охорони здоров’я є дуже важливою для нашої країни, — сказав очільник уряду. — Вона перебуває у вкрай важкому стані. Ми робимо певні кроки, зокрема, і щодо демонополізації ринку ліків». Нещодавно парламент ухвалив відповідний закон, який уже набрав чинності, і тепер уряд має прийняти цілу систему рішень для того, щоб закон міг діяти більш ефективно.  А в результаті — підвищиться якість медичних послуг та їх доступність. Прем’єр зауважив, що очікуватиме від У. Супрун концепцію реформи охорони системи здоров’я уже на найближчому засіданні Кабінету Міністрів.

 

 

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, перший заступник глави адміністрації Президента України Віталій Ковальчук.

Фото з сайту www.kmu.gov.ua