Сьогодні християни святкують День хрещення Київської Русі. Та вже задовго до цієї дати навколо події розгорнулися неабиякі перипетії з так званою хресною ходою в Київ Української православної церкви Московського патріархату. Учора дві колони її прихожан, які водночас вийшли зі сходу і з заходу України, дісталися Києва. На момент, коли верстався номер, на Володимирській гірці відбувся молебень, який раніше анонсували як молитву за мир, і далі процесія рушила до Києво-Печерської лаври.

Правоохоронці тим часом вжили всіх заходів безпеки. Так, на Європейській площі було встановлено великий металевий паркан. Нагадаємо, що напередодні поліція отримала інформацію про вибухівку на маршруті хресної ходи, яка потім підтвердилася. Також правоохоронці виявили димові шашки та дві закладені бойові гранати Ф-1, які вдалося знешкодити. Це ще раз підтвердило припущення, що хресна хода готується як провокація і частиною учасників ходи можуть скористатися. Тому безпрецедентні заходи безпеки не завадили.
Утім, багато хто з українців у цьому сенсі більш категоричний і вважає, що не повинен як платник податків витрачати свої кревні на безпеку людей, погляди яких націлені на іншу державу, яка нині веде війну проти України. Тим часом найбільш радикальні противники акції вдалися до блокування ходи. Свої настрої один із блокувальників, командир батальйону «ОУН» Микола Коханівський пояснює тим, що Московський патріархат може привести до Києва «зелених чоловічків та армію Гіркіна». Тому активісти у такий спосіб намагаються попередити «донбаський сценарій» у столиці. Він також наголосив: активісти захищатимуть Київ у мирний спосіб: «гаслами, фарбами і яйцями».
Що саме хотіла досягти своєю ходою церква Московського патріархату, припускають деякі експерти. Зокрема, вони наголошують, що у такий спосіб вона бореться за своє місце під українськими сонцем, адже ні для кого не секрет, що нині лави прихильників Московського патріархату значно порідшали. І причина проста: церква усіляко намагається не помічати російської агресії, понад те — веде антиукраїнську пропаганду серед своїх прихожан. А втративши частину прихильників, Росія втрачає і певний інструмент ведення гібридної війни, та й загалом є ризик втратити релігійну гегемонію, наголошують експерти. Всім відомо, що Москва ще з часів Катерини ІІ і до наших днів намагається усіляко виписати історію так, ніби це вона, а не Київ і Київська Русь, стояли біля витоків православної віри.
Одне слово, молебень є непоганим тестом для нашого суспільства на його зрілість і екзаменом для силовиків. Поки що, Дай Боже не зурочити, маємо всі шанси цей тест здати.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.