Кількість хворих, госпіталізованих до Благовіщенської центральної районної лікарні на Кіровоградщині з попереднім діагнозом "гострий гастроентероколіт" зростає і може сягнути п'ятдесяти осіб. У половини госпіталізованих виявлено збудник сальмонели. При проведенні епідеміологічного обстеження фахівцями Держпродспоживслужби встановлено, що всі хворі вживали готові страви, приготовані в місцевому кафе "Серж".

 

Під час перевірки закладу встановлено, що кафе не було зареєстроване, відсутня будь-яка документація, що дозволяла б його роботу, виявлено багато грубих порушень: відсутні документи, що мають підтверджували походження продуктів, дезінфікуючі засоби, умови для приготування їжі, належна кухонна техніка. Дивно, що власник закладу дозволила приймати відвідувачів навіть після того, як у його роботі було виявлено серйозні порушення.

 

Водночас у кафе проводилися різноманітні поминальні та розважальні масові заходи за участю сотень відвідувачів. Тож нині в районі продовжують здійснювати заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху захворювання.

 

За зверненням Головного упpaвління Деpжпpoдспoживслужби в Кіровоградській області до розслідування спалаху гострої кишкової інфекції залучились правоохоронні органи та прокуратура.

 

Фахівці ДПСС разом із поліцією продовжують виявляти місцезнаходження осіб, які брали участь у приготуванні поминальних обідів, хрестин тощо для організації бактеріологічного обстеження на кишкову групу інфекцій. Також продовжується дослідження продуктів, що закуповувались працівниками кафе для приготування страв.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України