Вступна кампанія наближається до завершення: наступного понеділка абітурієнти дізнаються, чи потрапили до омріяних вишів. Списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення оприлюднять не пізніше 12-ї години 1 серпня.

На вчорашньому брифінгу перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун (на знімку) порадила абітурієнтам не панікувати на фініші та не реагувати на пропозиції окремих вишів ще до понеділка (тобто до офіційного оприлюднення «вердикту») написати заяву про зарахування на контракт.
«Це суперечить умовам прийому і створює додаткові загрози для потенційних першокурсників», — наголосила вона. Може виникнути така ситуація: абітурієнт заздалегідь віднесе свої документи туди, де йому пропонують вчитись за контактом, а після цього з’ясує, що вступив на бюджет до іншого вишу. В цьому разі йому доведеться терміново забирати шкільний атестат та інші папери з одного ВНЗ і подавати до іншого. Якщо процес затягнеться, він може втратити місце.
«До МОН надходить багато звернень від абітурієнтів стосовно того, що приймальні комісії ВНЗ пропонують вступникам терміново, не очікуючи результатів конкурсу на держзамовлення, писати заяви на навчання на контракті. Немає жодних причин цього робити, конкурс на контракт проводитиметься пізніше, тому кожен встигне подати документи, якщо в абітурієнта взагалі виникне таке бажання», — зазначила Інна Совсун.
Перелік вступників, рекомендованих до зарахування на бюджетні місця, оприлюднять на офіційних сторінках вишів, на сайті vstup.іnfo. Відповідну інформацію розмістять також в електронних кабінетах вступників на порталі ez.osvіtavsіm.org.ua.
З 1 по 5 серпня рекомендовані до зарахування мають принести оригінали своїх документів у виші, де вони отримали місце держзамовлення. Якщо вступник не подасть їх вчасно, бюджетне місце анулюють. Абітурієнти, які не пройшли на безплатні місця, зможуть обрати університет для навчання на комерційних засадах. Заяви на допуск до участі у конкурсі для вступу на навчання за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб (тобто на контракт) можна подавати до 12 серпня — протягом 11 днів після оприлюднення списку рекомендованих до зарахування на бюджет.
Попри невелике зменшення кількості місць державного замовлення для бакалаврів цього року, за словами Інни Совсун, до вишів зможе вступити рекордна кількість абітурієнтів. Адже паралельно зменшилася й кількість випускників українських шкіл — приблизно на 15%.
Фіксовану кількість місць держзамовлення залишили лише для деяких спеціальностей — зокрема, педагогічних та медичних. Решту буде розподілено за результатами вступної кампанії. Порівняно з минулим роком найпопулярніші серед вступників виші зможуть збільшити цей обсяг максимум на 25 відсотків.

Вл. інф.