На Коропщині 15—16 липня відбувався перший фестиваль творчості «Мамонт-фест». Його організатором став Дмитро Селянський — фіналіст проектів «Голос країни» та «Останній герой». Підтримала проект Чернігівська міська громадська організація «Нове покоління» (керівник — Олена Рогова).

Як було сказано на прес-конференції, мета фестивалю — відкрити для мешканців Чернігівщини, України і всього світу перлину Коропського району — Мезинський національний парк.
«Це найгарніші місця нашої області за природним ландшафтом. Це багатство, яким ми маємо ділитися, відкривати для всіх людей. Чому фестиваль творчості? Мезинський парк відомий стоянками-поселеннями первісних людей, мисливців на мамонтів. Свої знаряддя праці та полювання вони виготовляли творчо. Ми також пропагуємо творчість у всіх її виявах. Саме в цих місцях знайшли найдавніший музичний інструмент в історії людства», — зазначив Дмитро Селянський.
На фестивалі було чимало цікавинок. Звучала первісна й сучасна музика, були представлені експонати Мезинського музею, зімпровізовані давні стоянки. Можна було повчитися стріляти з лука, дізнатися чимало нового з історії та археології, спостерігати за виготовленням первісних знарядь праці та обробкою кременя: майстер-клас провів науковий співробітник Інституту археології АН України Дмитро Ступак (на знімку). До речі, саме Дмитру Вікторовичу випало розшифровувати унікальний артефакт — знайдений кілька років тому в селі Оболоння бивень мамонта з малюнками на ньому.

А на «Мамонт-фесті» команди охочих брали участь у веселому квесті з пошуку артефактів. Любителі спорту та змагань грали у волейбол. Переможці отримали призи. А головною нагородою дійства стала чудова липнева погода, незабутні деснянські краєвиди та прекрасний настрій гостей і учасників заходу.
Тож можна сказати, що початок гарній традиції покладено. Отже, до побачення, «Мамонт-фест»!

Інеса ФТОМОВА, журналіст.

Фото автора.