Уродженця Великих Лучок вшанували односельці й колеги по перу.

Знаному закарпатському письменникові Юрію Керекешу 19 липня мало б виповнитися 95 років. З цієї нагоди в його рідному селі — Великих Лучках на Мукачівщині — відбувся вечір пам’яті. Сюди прийшли донька літератора Ольга Новикова, головний спеціаліст облуправління культури Оксана Дурунда, голова обласного письменницького осередку Василь Густі, літератори Надія Панчук, Сергій Федака, Олександр Гаврош, Олександра Ігнатович, а також представники місцевої влади й інтелігенції.
Найвідоміші твори з об’ємного доробку поета, прозаїка, драматурга, критика, перекладача Керекеша — роман «Блукання в порожнечі» та збірка художньо-документальних оповідей про рідне село «Зустрічі без прощань», яка, за словами земляків, стала для них настільною книгою.
Юрій Керекеш прожив непросте, але дивовижно насичене життя. Емігрував до Америки, потім здобув медичну освіту в Будапешті, а філологічну — в Ужгороді. Працював у газеті «Закарпатська правда», був актором обласного театру, де знайшов свою обраницю, з якою прожив 61 рік. 
Надзвичайно цікаві сторінки з родинного життєпису відкрила для присутніх донька письменника Ольга Новикова, котра успадкувала літературний хист батька. Її «душевну біографію» батька буде надруковано в книзі спогадів про Юрія Керекеша, яку актив крайової організації НСПУ планує видати наприкінці року. Голова письменницького осередку Василь Густі попросив односельців ювіляра поділитися споминами та світлинами для майбутньої книги. Він передав бібліотекарям добірку нових видань творів сучасних закарпатських письменників, багатьом з яких Юрій Керекеш колись допоміг утвердитися в літературі, бо умів виявляти і скеровувати таланти.
Враженнями про Юрія Керекеша як багатогранну творчу особистість і шляхетну людину поділилися письменниця Надія Панчук, літературознавець Олександра Ігнатович, літератор Сергій Федака. А донька Юрія Керекеша повідомила, що готова передати до музею письмовий стіл, канцелярське приладдя і частину бібліотеки батька.
Сільський голова Великих Лучок Ярослав Чоп розповів: він нещодавно порушив питання щодо створення музейної кімнати, присвяченої видатним уродженцям села, на базі однієї з місцевих загальноосвітніх шкіл. Тоді експонатами зможуть знайомитись і учні (а їх у школі понад 1300), і мешканці та гості села. А вже найближчим часом на фасаді будинку, в якому жив Юрій Керекеш, установлять меморіальну дошку. 

Закарпатська область.