Японська агенція міжнародного співробітництва (JІCA) та Японський Інститут Економічних Досліджень (JERІ) зможуть надати Україні необхідну консультаційну допомогу та супровід у створенні Державного банку розвитку. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії), перебуваючи в Токіо. Парламентарій пообіцяв одразу після повернення до України спрямувати офіційний лист до уряду щодо створення такого банку.

«Без власного банку розвитку ми будемо ще десятки років сидіти на голці закордонних кредитів, проїдати їх, експортувати сировину, а, отже, остаточно відстанемо від європейських сусідів», — переконаний В. Галасюк.

У Японії після створення Банку розвитку економіка протягом понад 15 років зростала в середньому більш як на 9% на рік та була модернізована. Наразі в Японії активи банку становлять 158 млрд. доларів, а кредитний портфель — 130 млрд. доларів. Власником банку на 100% є уряд Японії, але в подальшому не виключена приватизація. Інституція діє на основі спеціального закону та не підпадає під стандартні нормативи центробанку. Кредитні ставки відрізняються залежно від пріоритетності галузей, строк кредитування — майже 10 років. 

Банк кредитує 40—50% вартості проекту і взагалі не кредитує держпідприємства, а лише приватний сектор економіки, а також фінансує екстрені потреби (подолання наслідків землетрусів, порятунок стратегічних підприємств).