Полтавська перспектива

Футбол. Ліга Європи. Перші матчі третього кваліфікаційного раунду. 28 липня.
«Локомотіва» (Хорватія, Загреб) — «Ворскла» (Україна, Полтава). 0:0.
«Локомотіва»:
Загорац, Бартолець, Майсторович, Перич, Рожман, Цапан (Шуніч, 81), Грезда (Чекічи, 88), Чорич, Іванушець, Фіолич, Марич (Радоньїч, 68). Тренер — Томіслав Івкович.
«Ворскла»: Шуст, Сімінін (Сапай, 73), Дитятьєв, Чеснаков, Пердута, Ткачук, Скляр, Кобахідзе, Заричнюк (Коломоєць, 56), Ребенок (Бартулович, 66), Хльобас. Тренер — Василь Сачко.
Рефері — Гаральд Легнер (Австрія).
Загреб. «Максимир».
Поєдинок у Загребі показав, що «Ворскла» трохи сильніша за суперника. Однак забити бодай м’яч їй не вдалося. Втім, заради справедливості зазначимо, що підопічні Василя Сачка могли кілька разів пропустити.
У першій половині події здебільшого відбувалися в центральній зоні, де команди вели позиційну боротьбу. Хоч полтавчани і більше володіли м’ячем, але їхні зусилля не мали логічного завершення.
Слід сказати, що в кінці першого тайму хорвати додали в швидкості, тому гостям довелося більше зосередитися на обороні. Але одного разу хорвати таки були дуже близькі до успіху, коли Грезда в карному майданчику обіграв когось із наших оборонців і вже прокинув м’яча повз Шуста. На щастя, м’яча з лінії порожніх воріт вибив Дитятьєв.
Після перерви суперники заграли відкритіше. Відтак моментів біля воріт побільшало. Міг відзначитися Кобахідзе, але його підвела техніка прийому м’яча. Наші футболісти намагалися турбувати воротаря «залізничників» ударами здалеку. Але ті намагання були марними.
Кінцівка зустрічі була за «Ворсклою», котра створила два чудові моменти. Спочатку на ударну позицію вивели Коломойця. Але той метрів з семи пробив вище. Однак усе могло вирішитися на останній хвилині компенсованого часу. Ідеальну горішню передачу отримав Кобахідзе, та, б’ючи головою, примудрився не влучити з кількох метрів.
Отже, нульова нічия — справедливий підсумок першої частини протистояння. Втім, нас має тішити той факт, що попереду матч у Полтаві. А факт збережених недоторканими воріт у гостях дає певну перевагу «Ворсклі».

Провалений дебют

«Олександрія» (Україна) — «Гайдук» (Хорватія, Спліт). 0:3. Голи: Чосич, 53, Ерцег, 82, Огандза, 90.
«Олександрія»: Леванідов, Микицей, Басов, Гітченко, Шендрик, Запорожан, Жичков (Леонов, 77), Банада, Пономар, Козак (Грицук, 73), Куліш (Яремчук, 62). Тренер — Володимир Шаран.
«Гайдук»: Калинич, Юранович, Чосич, Нижич, Милич, Білий (Башич, 64), Сушич, Кожуль, Джефферсон, Влашич (Ерцег, 71), Саїд (Огандза, 68). Тренер — Мар’ян Пушник.
Рефері — Гедімінас Мажейка (Литва).
Олександрія. КСК «Ніка». 6 800 глядачів. 26 градусів.
«Олександрія» зіграла свій перший історичний матч у єврокубках. На жаль, дебют вийшов провальний. Попри старання наших футболістів, «Гайдук» виявився сильнішим. Він здобув велику «суху» перемогу в гостях, котра фактично робить його підсумковим переможцем цього протистояння.
Вистачило одного поєдинку, щоб зрозуміти, який рівень претензій і можливостей «Олександрії». Склалося враження, що її футболісти так і не змогли вирватися з полону хвилювання. Часто брак досвіду примушував господарів робити якісь незбагненні дії.
Переважно атаки олександрійців завершувалися ударами в руки воротаря опонентів. Звичайно, виникали поодинокі моменти, коли команда намагалася відібрати м’яча на полі суперника й організувати вихід в атаку кількох гравців. Однак і тоді в їхніх діях відчувалася якась надмірна боязкість. Завершальним ударам, на жаль, бракувало сили і точності.
Не можна казати, що «Гайдук» якийсь там суперклуб, в якому грають винятково досвідчені виконавці високого класу. Але він продемонстрував добру ігрову дисципліну і рішучість. У цій команді грає чимало молоді, але дуже здібної і настирної, здатної реалізовувати те, що вона вміє. Два м’ячі хорвати забили в результаті розіграшу стандартів, а третій — провели після виходу сам на сам із нашим воротарем.
Матч у відповідь 4 серпня, найімовірніше, вже нічого не вирішить. Відіграти три м’ячі в Спліті — справа майже нездійсненна. Однак треба виявити характер, спробувати добре налаштуватися і зіграти так, як проти київського «Динамо» в попередньому розіграші Кубка України. Здобути корисний досвід. І лише тоді домашній провал буде не таким болючим.