Старшому оперуповноваженому, капітану поліції та оперуповноваженому, лейтенанту поліції Кіровоградського відділу поліції, яких підозрюють у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди у розмірі 8,5 тис. доларів ("Голос України" за 26.07.2016 "...поліцейські шантажували фотографа"), за клопотанням прокуратури Ленінським районним судом обрано запобіжні заходи в вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, -- повідомляє прес-служба прокуратури Кіровоградської області.

 

Установлено можливість внесення застави розміром 80 мінімальних заробітних плат -- 110 тис. грн. Досудове розслідування триває.

 

Тим часом щодо вже колишнього поліцейського, оперуповноваженого відділу карного розшуку Кіровоградського відділу поліції, який отримав 1000 доларів хабара, досудове розслідування завершено.

 

Як встановило слідство, старший лейтенант поліції вирішив умисно використати свої службові повноваження та "кришувати" громадянку, яка займалася незаконним продажем наркотиків. За послуги прикриття вимагав щомісячно по 500 доларів. Посередником у передачі хабарів погодився бути знайомий таксист. Слідством зафіксовано два епізоди передачі коштів. При отриманні останніх 500 доларів зловмисники були затримані слідчими обласної прокуратури. У подальшому їм було обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою -- поліцейському та домашнього арешту -- таксисту.

 

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо правоохоронця за ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою поєднане з її вимаганням) скеровано до суду. Відносно таксиста, до суду направлено обвинувальний акт за ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

 

За скоєння злочину оперуповноваженому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років та конфіскація майна. Таксист-посередник може відбутися штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України