Біля підніжжя історичної пам'ятки національного значення -- Невицького замку -- працівники Ужгородського лісового господарства разом з депутатами та активістами Кам'яницької сільської ради навели лад, приправши територію легендарної фортеці.

 

На знімку:

 

на історичних сходах фортеці -- фото на згадку
(перший внизу ліворуч -- директор держлісгоспу Василь КИЙ)

 

Узяли до рук лопати, сокири та граблі директор держлісгоспу Василь КИЙ, головний лісничий Валентин ГЕККЕР, провідний інженер Віталій КОВАЛЬЧУК, лісничий Кам'яницького лісництва Олександр ТУРЯНЧИЧ, Кам'яницький сільський голова Марія КОВАЛЬ-МАЗЮТА, депутати, активісти та директор Кам'яницької школи Михайло МАЗЮТА.

 

-- Ми вирішили прибрати саму територію навколо знаменитої історичної споруди, адже сюди приходить багато туристів, батьків з дітьми, фотографуються, відпочивають... А сам замок -- наша гордість. Його треба оберігати, аби ним так милувалися нащадки, як і ми нині. Це, власне, дарунок нам від минулих століть і попередніх поколінь, котрі жили на берегах Ужа у давнину, -- каже сільський голова Марія Коваль-Мазюта.

 

ДОВІДКОВО

 

Замок розташований поблизу села Кам'яниця. Проїжджаючи трасою Ужгород -- Львів, праворуч над вершинами дерев можна побачити високу вежу. Перша письмова згадка про Невицький замок датована XIV століттям, хоча згадується і 1248 рік, коли цей, тоді ще дерев'яний, форпост належав Омодею, який повстав проти короля Угорщини Карла-Роберта Анжуйського.

 

У 1321 р. королівські війська захопили останній оплот повстанців -- Невицький замок. У 1328 році замок дістався родині Другетів, які його перебудували, звівши кам'яну фортецю у формі неправильного еліпса з внутрішнім двором із залишками колодязя, де збиралася дощова вода. У 1644 році замок був частково зруйнований військами Дєрдя Ракоці II. І лише в 1923 році чеська влада віддала руїну туристичному клубу, який мав намір відроджувати замок. Реставраційні роботи проводилися і в 1970 році.

 

Наразі Невицький замок хочуть перетворити на історико-культурний заповідник, зробити його привабливим туристичним об'єктом.

 

Василь НИТКА.

Фото надано автором.

 

Ужгородський район Закарпатської області.

 

Голос України