Під час четвертої сесії Верховної Ради восьмого скликання Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин працював над питаннями продовольчої безпеки країни.

 

Так, за ініціативи народних депутатів було проведено засідання круглого столу з питань продовольства й сільського господарства. У заході взяли участь Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні д-р Крістоф Вайль, члени Комітету з питань продовольства і сільського господарства Німецького Бундестагу, представники органів виконавчої влади та громадських організацій.

До німецької делегації також долучилися: Алоіс Геріг (Християнсько-демократичний союз/Християнський-соціальний союз), голова комітету; Артур Ауернхаммер (Християнський-соціальний союз) — депутат Бундестагу; д-р Вільгельм Прізмаєр (Соціал-демократична партія) — депутат Бундестагу; д-р Кірстен Такманн (Партія Лівих) — депутат Бундестагу; д-р Харальд Ебнер (Альянс 90/Зелені) — депутат Бундестагу; Марго Хаймбах — секретар комітету; Міхаель Шмідмаєр — радник Посольства; Іріна Кернер — радник Посольства з економічних питань; Жанна Агасієва — відділ економіки; д-р Фолькер Зассе — керівник Німецько-Українського Агрополітичного Діалогу.

Було обговорено такі проблеми:

1. Актуальні питання розвитку аграрної сфери та земельних відносин.

2. Розвиток сімейних ферм в Україні.

3. Сільськогосподарська кооперація (фермерство): напрями і прагнення та «Генно-модифіковані організми в Україні: чи потрібно це країні?».

4. Органічне землеробство: стан, розвиток, спрямування.

5. Перспективи відновлення зрошувального землеробства в Україні.

6. Квоти в практиці міжнародної торгівлі.

За підсумками круглого столу ухвалено рішення щодо подальшої двосторонньої співпраці в контексті забезпечення продовольчої незалежності України.

Для обговорення та доопрацювання законопроектів у рамках роботи комітету було проведено понад 50 засідань робочих груп та нарад. Зокрема, щодо проектів законів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», № 2089 від 10.02.2015; «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин», №0906 від 27.11.2014; «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель», № 4355 від 31.03.2016.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.