3 серпня в будівлі Київської міської державної адміністрації відбулося відкриття виставки «Білоруси з Україною в серці».

 

 

Унікальна експозиція, до якої входять понад 40 картин, була створена в листопаді 2015 року. Тоді за сприяння благодійної організації «Міжнародний фонд «Волошка» художники з Білорусі: Генадзь Драздов, Алесь Суша, Алесь Циркунов, Алесь Пушкін, Андрусь Такиданг і наш співвітчизник Тарас Носар протягом п’яти днів працювали на околицях донецького аеропорту в населених пунктах Піски, Волноваха й Новогродівка. На своїх полотнах під час прифронтового пленеру творці закарбували не тільки образи українських і білоруських героїв із тактичної групи «Білорусь», які пліч-о-пліч захищають нашу країну від агресора, а й жахливі пейзажі зруйнованих селищ після приходу «русского мира».


Білоруські художники не приховують: були вражені тим, що довелося побачити. Вони упевнені: про те, що відбувається на Донбасі, має знати весь світ. Хоча в самому Мінську, де було представлено першу експозицію, вона пропрацювала всього п’ятнадцять хвилин. Співробітники місцевих силових структур одразу закрили її. За словами директора фонду «Волошка» Анжели Душаєвої, тоді виставка переїхала в посольство нашої країни в Білорусі, а після, завдяки волонтерам, побувала в багатьох регіонах нашої країни.


Художник Тарас Носар (на знімку) сам із Донецька. Він зізнався, що всього за п’ять кілометрів від того місця, де вони були на пленері, була його майстерня. Два роки тому, після того як йому, українському патріотові, довелося пройти через застінки терористів, він був змушений залишити рідне місто, рятуючи дружину й двох малолітніх дітей. 


— Та коли з’явилася можливість вирушити в цю поїздку, то я одразу ж погодився, — каже Тарас. — А тепер ці полотна — частина мого життя.


У Пісках у руїнах Будинку культури білоруси знайшли вишиванку й дитяче взуття, потім витягли з-під завалів бандуру. Вона була понівечена війною, з розірваними струнами й була схожа на скалічений окупантами український Донбас. Тож тепер і ці знахідки стали частиною експозиції «Білоруси з Україною в серці».


Кияни та гості міста зможуть побачити твори білоруських і українських художників у Колонній залі на другому поверсі адмінбудівлі КМДА (вулиця Хрещатик, 36) до 3 вересня.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.