Вступна кампанія завершилася. Сьогодні — останній день з п’яти відведених майбутнім студентам на виконання умов для зарахування на місця державного замовлення. До шостої вечора п’ятого серпня вони мають встигнути подати до вишів оригінали шкільних атестатів та решти документів. Охочі (або змушені) навчатись за контрактом, тобто коштом фізичних або юридичних осіб, мають в запасі ще тиждень — на залагодження формальностей.

У МОН вже підбили попередні підсумки вступної кампанії і розповіли, як спрацювала нова система розподілу місць державного замовлення. Нагадаємо, що фіксований його обсяг було визначено лише для медичних, педагогічних спеціальностей та тих , що передбачали випробування фізичних здібностей або творчі конкурси. Для решти обсяг бюджетних місць визначався за спеціальним алгоритмом вже за підсумками вступної кампанії. Власне, тут використали принцип «гроші ходять за студентом». Найпопулярніші виші, де прагнули навчатись найкращі абітурієнти, порівняно з торішніми обсягами могли додатково отримати до 25 відсотків місць.
Загалом за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями цього року були рекомендовані до зарахування на місця державного замовлення 184 тисячі 78 абітурієнтів. Зокрема, до магістратури вступили 24 тисячі 189 осіб. На бакалаврат пройшли 76 тисяч 664 вступника, з яких 66 тисяч — на перший курс, решта — на навчання за скороченою програмою (після здобуття кваліфікації «молодшого спеціаліста»). Освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліста» та «молодшого спеціаліста» здобуватимуть 12 тисяч 546 та 71 тисяча 379 осіб відповідно.
Цьогоріч кожен зі вступників мав написати загалом до 15 заяв (або до одного, або до кількох вишів) і визначити пріоритетність кожної з них відповідно до своїх бажань. Наприклад, якщо найбільше він хотів потрапити до Львівської політехніки, то позначав її як пріоритет номер один. Якщо на другому місці була політехніка Київська, їй привласнював номер два. Отримати рекомендацію до зарахування вступник міг лише до одного навчального закладу. Якщо за своїми балами він міг потрапити до кількох вишів, то отримував рекомендацію до зарахування за найвищим пріоритетом.
Нефіксовані місця державного замовлення розподілялися між навчальними закладами за підсумками вступної кампанії відповідно до пріоритетів найкращих абітурієнтів. Побоювання, що така система піде на користь лише столичним університетам і «знищить» регіональні, виявилися марними.
«Це попередні результати. Вони демонструють, що місця зосередились в сильніших університетах, а побоювання, що все держзамовлення сконцентрується тільки в Києві, були явно перебільшені. Зокрема, ми бачимо, що в ТОП-20 вишів за збільшенням місць держзамовлення понад половина — це не київські виші», — наголосила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.
За попередніми даними, лідером ТОП-20 виявилася НУ «Львівська політехніка» — порівняно з минулим роком вона додала 498 бюджетних місць. Другу сходинку посів Київський національний університет ім. Тараса Шевченка — 393 додаткових місця, третю — Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана — плюс 253 місця.
Окрім НУ «Львівська політехніка», до першої десятки за додатковим держзамовленням увійшли Харківський національний університет ім. Каразіна — плюс 231 місце, Львівський національний університет ім. І. Франка — 210, Кам’янець-Подільський національний університет ім. Огієнка — 174, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича — 169 додаткових місць. Закривають ТОП-20 Луцький національний технічний університет, Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, Кіровоградський державний педагогічний університет ім. Винниченка, ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Гжицького, Сумський державний університет та ХНУ радіоелектроніки.
У МОН відзначають, що завдяки системі «місце йде за абітурієнтом» перевагу під час зарахування отримали вступники з вищими балами ЗНО, і, таким чином, вдалося підняти загальний прохідний бал претендентів на навчання за бюджетні кошти.
Позитивні підсумки кампанії відзначають і незалежні експерти. Зокрема, на користь абітурієнтів спрацювало скасування позаконкурсного вступу та вступу за цільовим направленням.
— Якщо аналізувати результати вступної кампанії, можна сказати, що є позитивні зрушення в плані рівного доступу до вищої освіти... Якщо ви пам’ятаєте, раніше 25 % місць держзамовлення віддавалися для позаконкурсного вступу. Що стосується «цільовиків» — це могло бути 75% від держзамовлення. В результаті, вступники з досить хорошими балами мали значно менший шанс вступити й отримати бюджетне місце, — нагадала експерт Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Радиш.
Тим часом  дехто з абітурієнтів, рекомендованих до зарахування, ризикує своє місце втратити — якщо вчасно не довезе до приймальної комісії оригінали документів. У цьому разі бюджетне місце анулюється і переходить у розпорядження Міністерства освіти. Тож тим, хто звик усе відкладати на останній день, радимо не баритися.