ДО 25-Ї РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 

Обласне свято-конкурс хлібів, зокрема, обрядових, "Народу вічний оберіг" та виставка виробів із соломи "Колос достатку", відбудеться у єдиному на Вінниччині Музеї хліба.

 

Музей хліба, який розташований у селі Білопілля Козятинського району, одночасно відзначатиме 30-річчя з часу заснування. Музейний комплекс об'єднує низку об'єктів -- селянську хату, клуню, млин-вітряк, криницю, пасіку, майданчик із сільськогосподарським реманентом і знаряддями праці та атрибути побуту вже далеких від нас років. Копію колись діючого млина-вітряка відтворено на гербі Козятинського району.

 

-- Прикро казати, що саме вітряк, головний експонат музею, найбільше потребує реставрації, -- розповідає завідувач відділу культури Козятинського району Володимир ВОРОНОВ. -- Водночас приємно відзначити, що відновлювальні роботи вже розпочалися. До свята планують знову запустити рухомі механізми, щоб вітряк запрацював, як у колишні часи.

 

Кошти на реставрацію музею Білопільська сільська рада виборола в обласному конкурсі територіальних громад. За умовами конкурсу, до грошей з фонду конкурсу (70 тисяч гривень) свою частку додають районна рада, районний та сільський бюджети. Загалом буде надано 270 тисяч гривень. Володимир Воронов уточнив, що обласне свято хліба відбудеться 19 серпня і приурочується до 25-ї річниці незалежності держави. За його словами, відновлювальні роботи триватимуть до кінця нинішнього року.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України