Ужгородський міськрайонниий суд розглянув ще один протокол про порушення митних правил, складений Закарпатською митницею стосовно відправників лісу до країн Євросоюзу. Предметом розгляду, повідомляють з облдержадміністрації, став залізничний вагон із деревиною зі Львівської області. Його відправник -- Державне підприємство "Славське лісове господарство", а одержувач -- фірма PISEC GESELLSCHAFT m.b.H. (Відень, Австрія).

 

Держлісгосп заявив у декларації, що відправляє на експорт паливну деревину у вигляді колод загальною вагою 44 тонни. Однак при перевірці виявилося, що вага деревини становить 32,3 тонни, тобто на 11,7 тонни менше, ніж декларована. Коли ж митниця звернулася до отримувача із запитом, який саме товар він купує в Україні, австрійське підприємство повідомило, що очікує не паливну, а технологічну деревину та пиловочник (дрова технологічні) для забезпечення целюлозно-паперової промисловості Австрії.

 

-- Славський держлісгосп спробував вивезти з України технологічну деревину в круглому вигляді (яка заборонена для експорту вітчизняним законодавством) під виглядом паливної деревини (яка дозволена для експорту), -- зазначає голова ОДА Геннадій МОСКАЛЬ. -- Тому постановою суду на порушника накладено штраф у розмірі ста відсотків вартості товару, а сам товар конфісковано в дохід держави.

 

За словами керівника області, така ж доля очікує й на інші з майже двох сотень вагонів із українським лісом, які держлісгоспи намагалися вивезти до Євросоюзу в обхід законодавства під виглядом дров. До речі, перший конфіскований судом вагон (див. "Голос України" за 2 серпня) мало отримати одне з угорських підприємств.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України