На Дніпропетровщині вперше за останні тридцять років зареєстровано випадок правцю -- на нього захворіла п'ятирічна Надійка у Васильківському районі. Фахівці знову наголошують на важливості щеплень.

 

Дитина, за життя якої нині борються медики, не мала обов'язкових щеплень, розповіла журналістам головний спеціаліст з дитячої імунології департаменту охорони здоров'я ОДА Ірина СИЧОВА. Нині маленька у тяжкому стані, для її лікування є все необхідне, медики та добродійники забезпечили препарати та кошти.

 

"Альтернативи профілактичним щепленням нині не існує. Це єдиний метод запобігти захворюваності і смертності дітей від тих недугів, від яких є вакцина. У нашій країні 10 інфекцій (туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, гепатит В, гемофільна інфекція, кір, паротит, краснуха) можна попередити за допомогою щеплень. Вони є обов'язковими і прописані в наказі МОЗ № 551", -- наголосила фахівець. Щоправда, обсяги безплатних вакцин у медичних закладах області значно менші за потреби.

 

Як зазначила Ірина Сичова, останнім часом ситуація в регіоні із інфекційними захворюваннями стала напруженішою. Зокрема, станом на 1 серпня 2016-го на Дніпропетровщині від кашлюку померло чотири дитини у віці до року -- вони були нещеплені.

 

За словами завідувача травматологічним пунктом Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні Андрія СЯГАЙЛА, щорічно до них потрапляють понад 20 тисяч маленьких пацієнтів із різними травмами. "Практично всі ці діти мають бути щеплені від правцю, ми завжди з'ясовуємо це питання при надходженні у медзаклад. Проте, на жаль, декотрі батьки або приховують, що дитина не була щеплена, або не можуть сказати цього напевне", -- каже він.

 

Галина НЕРЕТІНА.

 

Дніпропетровська область.

 

Голос України