Учора активісти і небайдужі кияни вийшли на акцію "За історичний Київ!". Протестувальники категорично проти забудови колишнього знаменитого Сінного ринку чотирнадцятьма елітними висотками. Вони запевняють, що це завдасть непоправної шкоди прилеглим будинкам, школі, яка розташована неподалік, але найнебезпечніше, що це є буферна зона Софії Київської -- світової спадщини ЮНЕСКО.

Історія з забудовою зведеного у 1958 році найбільшого критого торгового комплексу в Радянському Союзі -- Сінного ринку -- триває ще з 2005 року. Тоді його нібито закрили на реставрацію. А згодом просто зруйнували. Десять років мешканці прилеглих будинків бачили руїни ринку, а в червні минулого року Сінний таки остаточно зрівняли з землею, розповідають активісти. Тоді ж у соціальних мережах почали поширювати проект забудови цієї території. Згідно з ним на місці ринку має постати житловий комплекс із 14 будинків від 7 до 14 поверхів заввишки, з дитячим та спортмайданчиком, двоповерховим підземним паркінгом, супермаркетом і променадною алеєю, яка зв'яже вулиці Бульварно-Кудрявську і Гончара.

 

Нині на місці Сінного тривають підготовчі будівельні роботи, і представники фірми-забудовника запевняють, що проект було погоджено з мешканцями прилеглих будинків. Тим часом самі мешканці запевняють, що замовник будівництва не проводив технічну експертизу в усіх будинках біля забудови. Загалом поруч із будівництвом розташовані 18 будинків, у яких забудовник, за словами активістів, зобов'язаний провести технічну експертизу, ще 16 будинків прилягають до зони будівельних робіт. Отже загалом це 34 споруди, переважна більшість із яких належать до об'єктів культурної спадщини та пам'яток архітектури місцевого значення.

 

Обурені активісти зазначають, що під час руйнування старого фундаменту ринку будівельники застосовували гідромолот, від чого пішли тріщини на будинках. А що буде далі, коли розпочнеться активна фаза будівництва, -- ніхто не знає.

 

Тим часом віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів Георгій ДУХОВИЧНИЙ впевнений, що будівництво на місці Сінного ринку призведе до скандалу з ЮНЕСКО, адже тут -- буферна зона Софії Київської, згідно з нормами, висота забудови тут не має перевищувати двадцяти семи метрів, а це приблизно сім поверхів.

 

Одне слово, будівництво на місці ринку - ще один крок до того, що Київ може втратити статус міста, яке несе в собі частину світової спадщини ЮНЕСКО.

 

Київ.

 

Марина КРИВДА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Голос України