На Вінниччині 19 серпня до 25-ї річниці незалежності держави у єдиному в області Музеї хліба, який розташований у селі Білопілля Козятинського району, пройде обласне свято-конкурс хлібів «Народу вічний оберіг».

 

Музейний комплекс, який відзначатиме 30-річчя з часу свого заснування, об’єднує низку об’єктів — селянську хату, клуню, вітряк, криницю, пасіку, майданчик із сільськогосподарським реманентом та знаряддями праці та атрибути побуту вже далеких від нас років. Копію колись діючого вітряка відтворено на гербі Козятинського району.


— Прикро, що саме вітряк, головний експонат музею, найбільше потребує реставрації, — каже завідувач відділу культури Козятинського району Володимир Воронов. — Водночас приємно відзначити, що відновлювальні роботи вже розпочалися. До свята планують знову запустити рухомі механізми, щоб вітряк запрацював, як у колишні часи.


Кошти на реставрацію музею Білопільська сільська рада виборола в обласному конкурсі територіальних громад. До грошей з фонду конкурсу (70 тисяч гривень) свої частки додають районна рада, районний та сільський бюджети. Загалом — 270 тисяч гривень. Володимир Воронов уточнив, що відновлювальні роботи триватимуть до кінця нинішнього року.

Вінницька область.