Кілька неофіційних причин називаються як пояснення інциденту, що стався на кордоні окупованого Криму з Херсонською областю.

 

Тут у ніч із суботи й практично всю неділю не працювали пункти пропуску. А їх три: «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». Два перші відповідають пунктам пропуску із кримського боку «Армянськ», «Перекоп», а останній — пункту пропуску «Джанкой».


Отож, версії почали формулюватися вже пізно вночі в суботу й рано вранці у неділю, 7 серпня, коли стало відомо, що російські прикордонники закрили всі три пункти пропуску.


Спочатку була версія про збій у комп’ютерній системі, де зберігається вся необхідна база для перевірки й огляду осіб і автотранспорту, що перетинають кордон.


Але водночас почали надходити повідомлення в соцмережах про те, що на кордоні неспокійно, люди чули звуки автоматних черг, деяким навіть почулися вибухи гранат.


Підконтрольні Кремлю журналісти почали повідомляти про нібито прорив з боку Херсонської області в Крим української диверсійної групи, яка влаштувала бій з російськими прикордонниками, у результаті чого один росіянин загинув і троє дістали поранення. І нібито частина «українських диверсантів» перебуває на території Криму, у результаті чого посилено заходи безпеки. Знову ж офіційних підтверджень цьому немає.


Водночас є підтвердження, що Росія почала перекидати в Крим велику кількість військової техніки. Місцеві жителі Керчі й Джанкоя знімали на свої мобільні телефони переміщення бойової техніки, а на джанкойському вокзалі зафіксували військовий ешелон.


Люди в Криму налякані великим скупченням техніки, яку стягують до кордону з Херсонською областю. У Джанкої, приміром, де розквартирований полк російських штурмових вертольотів, відзначають збільшення кількості бойових машин. Місцеві жителі кажуть: якщо вертольоти літали парами, то нині «четвірками», тобто в небо піднімається ланка із чотирьох вертольотів. Частота польотів також збільшилася. Крім того навколо міста була помічена легка й важка бронетехніка.


Для місцевих вигадали нове обґрунтування — мовляв, ідуть навчання, тому стільки техніки.


Голова Меджлісу кримськотатарського народу народний депутат України Рефат Чубаров вважає: якщо це й навчання, то вони мають відразу кілька завдань.


«Перше — це ще більше придушити моральний опір, який чинять люди в Криму російським окупантам, друге — для того щоб укріпить дух своїх колаборантів — що, мовляв, ми не віддамо Крим, і ще ці навчання справді відповідають усім процесам, які відбуваються на півострові протягом останнього місяця, а саме переміщення військової техніки», — зазначив він в інтерв’ю одному з українських телеканалів.


До моменту написання матеріалу пункти пропуску «Каланчак» і «Перекоп» працюють тільки на пропуск у Крим, виїзд заборонений. «Чонгар» працює у звичайному режимі, але відзначається велике скупчення автомобілів і пішоходів. Черга, за словами очевидців, розтяглася на кілька кілометрів.


На Керченській поромній переправі, яка з’єднує Крим із Краснодарським краєм, також спостерігається стовпотворіння через посилення заходів безпеки.


«У зв’язку з рішенням про посилення заходів, спрямованих на гарантування безпеки громадян, які прямують через Керченську поромну переправу, просимо поставитися з розумінням до реалізації заходів, спрямованих на гарантування вашої безпеки й безпеки ваших близьких», — повідомляється на офіційному сайті перевізника.


І досі незрозуміло, що саме відбулося цими днями на адміністративному кордоні АР Крим з Херсонською областю й до чого готуються російські війська...

Крим.