На околиці Запоріжжя -- на базі Інституту олійних культур -- відбувся День поля. І місцеві фахівці -- переважно керівники агропромислових підприємств і велика група вчених із Києва -- вирішили з користю використати "вікно" під час збиральної кампанії 2016 року.

 

Зокрема, підбито підсумки першого етапу згаданої кампанії. Останні, до речі, обнадійливі: попри катастрофічний стан посівів восени минулого року на Запоріжжі зібрано 2,5 мільйона тонн зерна. Нагадаємо, що у всі три місяці осені-2015 на поля області не пролилося ні краплинки дощу. Тож не всі фермери тоді ризикнули посіяти озиму пшеницю, а ті, хто все ж ризикнув, станом на 1 грудня отримав всього 15 відсотків сходів. Утім, дощовий грудень (а потім травень і червень), м'яка зима і сприятлива погода навесні дали змогу зібрати майже рекордний урожай. Адже запорізький "зерновий стандарт" -- це 2 мільйони тонн збіжжя.

 

До речі, через спеку перерва між збором ранніх і пізніх зернових виявилася незначною, і в поле знову виходять перші збиральні агрегати. Адже потрібно скосити і обмолотити рекордні площі соняшника у 580 тисяч гектарів! Одразу зауважимо, що коли ранні зернові в середньому по області дали 31 центнер з гектара, то із "королем" запорізьких полів -- соняшником -- все значно гірше. Фахівці очікують низький урожай, і, знову ж, через погоду -- спека липня і серпня не дала можливості рослинам нормально розвиватися і в більшості районів його поля, м'яко кажучи, не милують око. Втім, навіть п'ять центнерів з гектара робить цю культуру вигідною для виробництва. І це за умови, що минулого року середня по Україні врожайність соняшника становила 20 центнерів з гектара.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України