У Сімферополі поновився процес у «Справі 26 лютого». Російський суд в окупованому Криму продовжує знущатися із заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і ще п’ятьох кримських татар: Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Арсена Юнусова, Ескендера Кантемирова і Ескендера Емірвалієва.

 


Останні обвинувачуються в участі, а Ахтем Чийгоз в організації масових заворушень біля стін Верховної Ради Автономної Республіки Крим 26 лютого 2014 року. Тоді біля кримського парламенту проходило два мітинги: прихильників і противників українського статусу Криму. Загинуло двоє й постраждало приблизно 70 осіб.


Не випадково і не за збігом обставин головними фігурантами кримінальної справи, порушеної за статтею 212 Кримінального кодексу РФ, що передбачає до 15 років за організацію й участь у масових заворушеннях, «що супроводжувалися насильством і пошкодженням майна», стали кримські татари.


Ніхто з учасників альтернативного мітингу «Русского единства», які стікалися і з Сімферополя, і з інших регіонів Криму, причому добре підготовленими й готовими до бійок (у більшості в сумках були балончики з газом, ланцюги, протигази), притягнутий до відповідальності не був. А Чийгоз, Асанов, Дегерменджі і Юнусов перебувають уже понад рік під вартою.


Кримінальна справа почала розсипатися ще взимку, коли «Верховний суд Криму» спрямував її на дорозслідування у зв’язку з тим, що не були встановлені конкретні свідки, немає жодних фактів тощо. Але посаджених у слідчий ізолятор Сімферополя кримських татар так і не випустили на волю.


Засідання, яке тривало весь минулий тиждень, було розбито на кілька етапів і полягало в тому, щоб розглянути всі скарги, апеляції й клопотання захисту й обвинувачуваних.


Емоційною й аргументованою була промова Ахтема Чийгоза, якого, як видно, побоялися доставляти в зал судових засідань, тому організували скайп-зв’язок із СІЗО.


Чийгоз чітко відкинув усі обвинувачення, які йому намагаються «навісити». За його словами, йому незрозуміло, у чому полягає його провина, яка неконкретно сформульована «слідством».


«Я не можу захищатися в умовах неконкретно складеного обвинувачення, коли не називаються свідки, невстановлено точний час, місце нібито скоєного мною злочину, а також які спонукальні мотиви були в мене і в який спосіб нібито я скоїв злочин», — відзначив у своїй промові Ахтем Чийгоз.


За словами адвоката Миколи Полозова, який виступає захисником Чийгоза в «суді», нинішній суддівський склад не надто відрізняється від первісного (зимового), який починав розглядати «Справу 26 лютого» до повернення справи прокуророві.


«Сам процес точно по лекалу вкладається в логіку російських політичних судилищ, де за зовнішньою декларацією змагальності, об’єктивності при розгляді справи, дотримання прав людини стоїть політичне завдання, яке виконує група осіб у мантіях і мундирах», — зазначив він у коментарі журналістам при виході із залу суду.


За підсумком винесених судом процесуальних рішень, Ахтем Чийгоз заявив про відвід усієї колегії суддів за мотивами їх особистої зацікавленості у результаті справи. Що характерно, судді відвід обговорювали недовго й протягом 10 хвилин відмовили самі собі у відводі.


Суд повинен продовжитися цього тижня, але, на думку захисту, процес буде знову затягнутий. Судді як і раніше не задовольняють жодного клопотання адвокатів, зокрема й щодо особистої участі Чийгоза в процесі.

Незважаючи ні на що, ні на спеку або холод, біля будівлі суду весь час перебувають співчуваючі співвітчизники. Вони не висувають жодних вимог, не вивішують гасла, але своєю мовчазною присутністю дають зрозуміти силовикам, що Чийгоз і його товариші не одні. З ними весь кримськотатарський народ і вся Україна.

Крим.


Фото автора.