Унаслідок пожежі у 28-квартирному житловому будинку на два поверхи у місті Бар на Вінниччині без даху над головою залишилися 58 осіб.

 

-- Горіти почало приблизно о сьомій вечора минулої неділі, -- розповів кореспонденту "Голосу України" очевидець подій мешканець Бара Анатолій. -- Крики "Рятуйтеся! Пожежа!" я почув з батьківської квартири. Тоді саме гостював у них. Батьки мешкають на другому поверсі. Швидко збіг донизу і побачив, як вогонь з'їдає дах будинку.

 

Повертаючись назад у квартиру, Анатолій по дорозі стукав у двері сусідам, кричав, щоб залишали будівлю. Батьки в чоловіка пенсіонери. Вони забрали з собою тільки документи та гроші. "Решта речей, що залишилися в квартирі, згоріли, -- продовжує співрозмовник. -- Мама й тато втратили меблі, холодильник, телевізор, одяг, бо винести нічого не вдалося. Коли провів їх на вулицю, думав повернутися назад, хоча б щось врятувати. Але не ризикнув, та й пожежники нікому не дозволяли заходити в будинок".

 

За словами співрозмовника, рятувальники спрацювали не кращим чином. Дуже швидко в пожежному автомобілі закінчилася вода. Стали виїжджати, щоб поповнити її запаси, а тут машина поламалася.

 

...Ночувати погорільців забрали до себе рідні, друзі, частині людей надали місця в гуртожитку місцевого автомобільного коледжу. Їх там розмістили тимчасово, до повернення на навчання студентів.

 

Наступного ранку пан Анатолій прийшов на місце пожежі, сподіваючись відшукати у батьківській квартирі хоча б якісь уцілілі речі, але не знайшов нічого. Каже, навіть котел для обігріву приміщення, і той став непридатний.

 

Всі квартири на другому поверсі згоріли вщент. Тепер вони зяють дірами вікон. На першому поверсі ситуація трохи краща. Тут вогнем знищено не всі помешкання. Та проживати в них усе одно неможливо -- вони залиті водою, а сморід від палених речей такий, що дихати важко.

 

-- Найперше треба надати погорільцям матеріальну допомогу, -- наголосив на місці пожежі під час зустрічі з погорільцями голова Вінницької облдержадміністрації Валерій КОРОВІЙ. -- Родини з дітьми отримають додаткові суми. Кошти надійдуть з резервного фонду обласного бюджету. І виплатимо їх швидко.

 

Наступним кроком, за словами пана Коровія, стане проведення будівельної експертизи на предмет надійності фундаменту і стін.

 

-- Якщо експерти дійдуть висновків, що будівля після пожежі придатна для реконструкції, то влада готова фінансувати проведення відновлювальних робіт, так нам пояснили фахівці з області, -- додає пан Анатолій. -- На це потрібна згода мешканців. Після її отримання за кошти бюджету відновлять коробку будинку, далі кожен самотужки ремонтуватиме свою квартиру.

 

Від фахівців і чиновників погорільці почули ще одну пропозицію -- видати постраждалим грошову компенсацію. Але суми ніхто не називає, так само не кажуть, у якому обсязі нададуть фінансову допомогу, про яку говорив голова ОДА.

 

За попередньою інформацією експертів, які працюють на місці пожежі, горіти почало внаслідок короткого замикання електричних дротів.

 

За фактом пожежі, що призвела до важких наслідків, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270 Кримінального кодексу України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки).

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України