На Вінниччині вперше в історії краю ранні зернові та зернобобові культури дали рекордний врожай -- 3015,1 тисячі тонн збіжжя засипано в засіки станом на 10 серпня.

 

Ранні культури зібрано на всій площі, що становить 545,2 тисячі гектарів. Середня врожайність 55,3 центнера з гектара, що на 10 центнерів перевищує минулорічний показник. Найщедріше вродила озима пшениця -- по 58,5 центнера на круг, торік зібрали по 48,3 центнера з гектара. Гарний врожай гороху, з одного гектара намолочено в середньому майже по 37 центнерів бобів, у півтора разу більше від минулорічного показника. За словами керівника обласного департаменту агропромислового розвитку Миколи Неїлика, усі зернові й зернобобові культури мають вищу врожайність порівняно з 2015 роком.

 

Фахівці прогнозують намолот ще двох мільйонів тонн зерна пізніх культур, левову частку яких становитиме зерно кукурудзи.

 

-- Сільгосппідприємства і фермери, які орендують землю, вже почали розраховуватися з селянами за земельні паї, -- наголошує Микола Неїлик. -- Орендодавці отримали зерна в грошову еквіваленті на 102 мільйони гривень.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України