Андрій Семеренко (Київ):


«Коли українці зможуть без бюрократії зареєструвати шлюб. Адже згідно з чинним законодавством для того, щоб зареєструвати акт цивільного стану, потрібно чекати 30 днів. Чи можна пришвидшити цю процедуру?».


Міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО (на знімку):

 


— Нещодавно Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка скорочує процедуру реєстрації шлюбу до доби. Плануємо цього місяця повноцінно запустити пілотний проект у шести містах: Маріуполі, Сєверодонецьку, Херсоні, Києві, Одесі та Львові. Процедура буде максимально швидка. Свідоцтво про одруження видаватиметься одразу, а протягом доби з моменту реєстрації дані буде внесено до відповідного реєстру. В окремих містах сервіс з реєстрації працюватиме без перерв. Нині проводимо консультації з міськими головами і визначаємося, де місцева влада зможе забезпечити цілодобову роботу.


Міністерство юстиції планує передати всі без виключення функції з реєстрації актів цивільного стану місцевим органам влади, щоб людина могла зареєструвати народження дитини, шлюб, зміну прізвища без корупції, бюрократії. Ми готуватимемо громади до того, щоб вони повністю перебрали ці повноваження на себе. Задля цього вже восени в парламент буде внесено законопроект, який реформує систему реєстрації актів цивільного стану.


Нагадаю, в липні минулого року було запроваджено систему електронної подачі документів для реєстрації шлюбу, яка нині діє в половині РАЦСів. На сайті можна обрати зручний час, дату і місце проведення церемонії, сплатити платіжною карткою державне мито і прийти лише на урочисту частину. За перше півріччя цього року три тисячі українських молодят скористалися цим сервісом.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».