У Чернігові триває протистояння навколо будівництва навпроти Єлецького монастиря — пам’ятки національного значення, Успенський собор якої належить до невеликої кількості пам’яток домонгольського періоду.

 

Будувати біля таких дорогоцінних споруд треба дуже обережно, щоб не нашкодити. Проте Чернігівська міська рада попереднього скликання, яка дала дозвіл, і забудовник — фірма «Чернігівбудінвест» на це не зважали. І замість дозволеного одного будинку вирішили ставити два, а замість триповерхового — п’ятиповерховий.


Тож чернігівці пікетували будівництво, ламали паркан довкола, писали листи протесту в різноманітні інстанції. Зрештою, нещодавно за тиждень зібрали понад 1100 підписів, переважно парафіян Єлецького монастиря, проти будівництва під мурами.


Щойно відбулося засідання містобудівної ради, яке вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков назвав мухлюванням з картами: із 21 члена ради присутніми були 9, 8 з них проголосували «за» будівництво. Що й недивно: голосували замовник скандального будівництва, заступник директора «Чернігівбудінвесту» Олександр Сердюк та інвестор будівництва Лев Соронович. Через конфлікт інтересів їх мали б відсторонити від голосування, але цього не сталося.


У місті створено комітет захисту культурно-історичного середовища, до складу якого ввійшли кілька депутатів міськради, представники Народного руху та «Просвіти», які вимагають припинення будівництва. Певно, що поламаними парканами протистояння не закінчиться, якщо міська рада не скасує своє рішення.

Чернігів.