"Голос України" вже повідомляв, що через спеку перерва між збором ранніх і пізніх зернових у Запорізькій області дуже коротка. І ось перші повідомлення із запорізьких полів: гречку зібрано на 404 гектарах (65% від посіяного), а просо на 6,3 тисячі га (20 відсотків усіх площ). Зауважимо, що нині "золота" гречка дає урожай у 9,1 центнера з гектара. На півночі України врожайність, звичайно, вища, втім, для Запоріжжя і такий доробок цілком задовільний.

 

Додамо, що до кінця поточного місяця збиральні агрегати вийдуть на соняшникові та кукурудзяні поля. Там, звісно, зовсім інші масштаби кампанії, адже одного соняшнику в області посіяно 580 тисяч гектарів. Нині ж продовжується підготовка до озимої сівби. Всього прогнозують посіви на площах 635 тисяч гектарів озимих колосових (переважно пшениці) і понад 29 тисяч гектарів озимого ріпаку.

 

Станом на 10 серпня під посів підготовлено 480 тисяч гектарів угідь. У господарствах уже є в наявності 34 відсотки від потреби кондиційного посівного матеріалу та 29 відсотків необхідних мінеральних добрив. Засобами захисту рослин господарства області забезпечені повністю.

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України