На студентах знову хочуть заощадити — залишити стипендії лише малозабезпеченим та пільговикам.


Як інформує «Українська правда» з посиланням на прес-службу МОН, відповідні вказівки були надіслані Міністерством фінансів головним розпорядникам бюджетних коштів разом із інструктивним листом щодо підготовки бюджетних запитів до проекту державного кошторису на 2017-й та прогнозу на 2018—2019 роки.


«Мінфін повідомив Міністерство освіти і науки, що на наступний бюджетний рік видатки на стипендію передбачені тільки для учнів та студентів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів І—ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також аспірантам та докторантам», — ідеться у відповіді відомства на журналістський запит. Таку позицію Міністерство освіти не підтримує та не розробляє жодних документів щодо зниження рівня стипендіального забезпечення студентів, запевняють у МОН.


Згідно із соцопитуванням, проведеним у лютому—березні цього року компанією GfK Ukraіne на замовлення Аналітичного центру CEDOS, стипендії отримують 82 відсотки студентів-бюджетників ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації.


Такі виплати цілком доступні. Інша річ, що суми — мізерні. На 830 гривень особливо не порозкошуєш, декому цього вистачає хіба що на транспорт.


Ірина мешкає в передмісті й на щоденну дорогу до Київського національного університету витрачає майже шість сотень гривень на місяць. «Залишається дві сотні на морозиво», — посміхається дівчина.


«Прохарчуватись на стипендію просто нереально. Та ще й у столиці! А надто студентам, котрі мешкають у гуртожитку, за який, до речі, теж треба платити», — додає шестикурсниця Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Олена Тригуба. Вона — відмінниця, тому отримує підвищену стипендію — приблизно 1100 грн. Різниця між підвищеною і звичайною невелика, каже дівчина.


Експерти не сперечаються з тим, що система нарахування стипендій має бути реформована, адже нині вона є занадто слабким стимулом для найбільш успішних у навчанні. Щоб її отримати, досить бути студентом-бюджетником денного відділення і мати середній бал «чотири» за п’ятибальною шкалою. Першокурсникам узагалі протягом першого семестру гроші виплачують незалежно від оцінок.


За висновком аналітиків Центру CEDOS, стипендія є додатковим джерелом доходу для більшості студентів незалежно від їхнього віку та матеріального становища, хоча значної ролі не відіграє. За останні два роки інфляція «з’їла» її купівельну спроможність, а належної індексації проведено не було. Тим часом для чверті студентів така допомога відіграє ключову роль — покриває більше половини витрат.


За логікою разом із запровадженням нових підходів до визначення кола претендентів на стипендію варто було б принаймні переглянути її розмір. За законом про вищу освіту стипендії мають підвищити до прожиткового мінімуму. Проте Мінфін фактично блокує виконання цього положення.