На Вінниччині порівняно з минулим роком удвічі збільшилася кількість сімей, які скористалися житловими субсидіями. Допомогу від держави вже отримали 284 тисячі сімей.


За інформацією департаменту соціальної політики, середній розмір такої допомоги становить 1500 грн. під час опалювального періоду і 300—400 грн. решту року.


«Звертатися за субсидіями на опалення радимо краянам уже зараз, не чекаючи початку опалювального сезону, щоб потім уникнути черг, — наголосила начальник відділу адресних допомог департаменту соціальної політики Вінницької облдержадміністрації Людмила Петришена. — Документи приймаємо, навіть якщо це призначення буде за нульовою ставкою в неопалювальний період. З настанням зими, у разі необхідності, перерахунок здійснимо автоматично, без звернення громадянина, на основі раніше поданих даних».


Посадовець наголосила на ще одній спрощеній процедурі, запровадженій з першого травня цього року: «Якщо людина не може підтвердити документами свої доходи або орган соцзахисту не може перевірити у Державній фіскальній службі, Пенсійному Фонді чи Управлінні праці надану інформацію, то дохід обов’язково вказується в декларації та в довільній формі додається письмове пояснення, чому заявник не може підтвердити його документально».


Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік. Допомога на житлово-комунальні послуги — до кінця опалювального періоду, але не більше як на 12 місяців. При цьому враховується дохід за попередній календарний рік, а не за три останні місяці, як це було у 2015-му.


Загалом сума нарахованих субсидій з початку нинішнього року становить 2,363 млрд. грн. Порівняно з попереднім роком вона зросла у 15 разів.