Починаючи з неділі постійно загострюється ситуація навколо північних районів Криму. У середу російська ФСБ звинуватила Україну в тероризмі. Приводом стало затримання в Криму одного з українських начебто спецназівців.

 

 

Таким ФСБ назвала чоловіка зовсім не спецназівської зовнішності — з вагою понад 100 кілограмів, водія автобуса з Енергодара. У 2014 році Євген Панов (на знімку) був членом енергодарської «Самооборони», потім відслужив рік у 37-му батальйоні територіальної оборони. Звільнився рядовим у серпні минулого року і знову прийшов працювати на Запорізьку АЕС водієм. Нещодавно його обрано членом Енергодарського міськвиконкому.

У чоловіка в Енергодарі сім’я — дружина і мати.


Друзі та знайомі не знають, як Євген опинився у Криму. З другого боку, всі знають, що вантажний та пасажиропотік на адміністративному кордоні з окупованою Росією терито-рією досить потужні. Адже не лише численні фури забезпечують кримчан усім необхідним з материка в курортний сезон, а й численні автобуси та легковики рушили до кримських міст з України. Кажуть, що найбільше номерів київських, харківських та дніпровських. І черга на прикордонних постах розтягується на кілометри.


Бо ж війни немає! Ця теза вбивається в кожну нашу голову з наполегливістю парового молота. А війна є... І перший, хто це знає, — саме Путін. І будь-якої миті він та його подільники готові на вишукану підлість проти України та українців. Ось цього разу, як стверджують знавці питання, четверо чи п’ятеро російських дезертирів з боєм покинули одну з військових частин в Армянську. Ганьба на всю армію! То чому б не скористатися «українським слідом»? Особливо за умови, що практично кожен із нас десь «порахований» і внесений у відповідні бази даних.


А далі питання лише в тому, щоб за анкетою підібрати відповідного кадра на роль цапа відбувайла. Цього разу підібрали колишнього «самооборонівця» та добровольця, який воював в АТО. Не вгадали хіба що із цивільною професією та фізичними даними: такий «спецназівець» точно і ста метрів з повною викладкою не пробіжить. А, власне, хто на це зверне увагу — в Росії раді вже тому, що хоч одного «укра» впіймали, а хто він — байдуже.

В Україні байдуже, що війна, а на кордоні з агресором відвертий бедлам: хто хоче — той і їде. Одного вибуху посеред Києва з журналістом Шереметом нам виявилося замало, то отримали вже вибух інформаційний.

Запоріжжя.


Фото ЦЕНЗОР.НЕТ.

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Перший заступник голови Національної поліції України Вадим Троян:


— За фактом викрадення Євгена Панова розслідується кримінальне провадження. Слідчими цей факт кваліфіковано за ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

Розслідування здійснюють слідчі Енергодарівського відділення поліції Запорізької області. Ми вживаємо всіх необхідних заходів для швидкого, повного та неупередженого з’ясування всіх обставин вчинення цього злочину.


За інформацією офіційного сайту Національної поліції України.


***


Петро Порошенко доручив посилити боєготовність на адмінкордоні з Кримом


Таке доручення Петро Порошенко дав учора під час наради з силовиками у зв’язку із заявами РФ.


«Доручив привести в посилену бойову готовність усі підрозділи в районах адмінкордону з АРК та по всій лінії зіткнення на Донбасі», — сказано в твіттер-повідом-ленні.