Два різні на перший погляд судові засідання відбулися 11 серпня в Криму, але винесені «рішення» були практично однаковими. В обох випадках винні, в обох випадках за зазіхання на «цілісність Росії». Як завжди, жодних доказів.

 


Київський районний суд у Сімферополі, ніби знущаючись, у Криму не перейменовують. Саме тут за «підслідністю» розглядаються всі справи, які скеровуються ФСБ.


На першому із засідань розглядалася кримінальна справа з «порушення територіальної цілісності», у вигляді постів у соцмережах та інтерв’ю українським телеканалам, стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Розглядалося питання, не більше не менше, про направлення його на примусову судово-психіатричну експертизу. За словами адвоката Миколи Полозова, його підзахисному стало погано в залі засідань (Ільмі Умеров не дуже давно переніс інсульт. — Ред.), викликали швидку, і його доправили в лікарню. Але суд ухвалив рішення щодо примусового огляду. Проходитиме його Ільмі Умеров у психіатричній лікарні в Сімферополі.


— Це нахабне попрання прав людини, — характеризує судове рішення Полозов, — нічого іншого очікувати від такого суду, де все відомо заздалегідь, не можна.


Один із активістів кримськотатарського національного руху Ескендер Кантеміров (прізвище змінене з міркувань безпеки. — Ред.) вважає, що влада та силовики в Криму намагаються вкотре залякати кримських татар.


«Але злякати нас не можна нікому. У Криму нині діють методи часів НКВС-КДБ, коли людей кидали у в’язниці й психушки. Ми до цього готові, бо перебуваємо на рідній землі, на відміну від тих, хто сьогодні тут править бал», — зазначив активіст.


Друге судове засідання проходило тут же, але через кілька годин. До суду привезли «українського диверсанта» Євгена Панова, який нібито виконував у Криму завдання української військової розвідки. Ця тема останніми днями набула політичного значення й у міжнародному плані. Росія, по суті, звинуватила нашу країну в спробі проведення диверсій у Криму. Продемонстрували кадри з вибухівкою, зняті невідомо де й коли, і стверджують, що це українські диверсійні групи діють на території Криму. Але жодних доказів. Очевидці, які перебували в Київському районному суді Сімферополя, кажуть, що підозрюваного, який нібито почав давати зізнавальні свідчення, привезли в критому фургоні й більше двох годин тримали в ньому, а потім... спустили в підвал, де розміщується особливий зал засідань. Там, у закритому режимі й без будь-яких коментарів, суддя виніс рішення про арешт Панова на два місяці на період «слідства».


Звертає на себе увагу той факт, що жодних даних, жодних фактів не наводиться, крім можливої самообмови, яка активно у вигляді відео транслюється щопівгодини в ефірі російських телеканалів.


За інформацією місцевих жителів, у районі Армянська, Красноперекопська та Джанкоя, на кордоні з Херсонською областю, спостерігається скупчення військової техніки й російських військовослужбовців. Біля міст виставлені збройні блокпости, які пильно стежать за проїжджаючим автотранспортом. Поширюються чутки про нові проникнення «українських диверсійно-розвідувальних груп». Люди не виходять із домівок без документів.

«Голос України» стежитиме за ситуацією.


Вл. інф.